Miałam tyle szczęścia, że go znalazłam! Rodzina jest zachwycona i codziennie proszą o ten przysmak, a ja nie odmawiam. W końcu przepis jest tak prosty, że mogę to zrobić w dwóch przerwach reklamowych. Na jednym wyrabiam ciasto, a na drugim gotuję śmietankę!
Pokochasz połączenie mlecznego kremu i wiśniowego smaku. Słodko-kwaśne nadzienie do miękkich domowych wypieków! Ciekawą cechą tego dania jest to, że bułeczki nie są tylko wypełnione śmietaną, ale zapiekane z nią. W ten sposób ciasto jest nasycone nadzieniem, staje się miękkie i wilgotne.
Aby zrobić ciasto, wymieszaj 250 ml mleka z 2 łyżkami cukru, drożdżami, roztopionym masłem, solą, żółtkiem i przesianą mąką. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
Połącz pozostałe składniki – mleko, cukier, cukier waniliowy i skrobię, aby zrobić krem. Podgrzej składniki na małym ogniu, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje.
Ciasto rozwałkuj, posmaruj kremem, ułóż wiśnie.
Delikatnie zwiń warstwę w rolkę, ściśnij brzegi i pokrój na kawałki.
Połóż bułeczki na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Piecz 20–35 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.