Wypieki z tego ciasta wychodzą zawsze puszyste i pyszne. Drożdżowe bułeczki znikają w kilka chwil

Szybki przepis na przepyszne drożdżowe bułeczki z nadzieniem

Bułeczki wyglądają pięknie, a smakują obłędnie. Nie czerstwieją, bo szybko znikają z talerza.

Produkty potrzebne do przygotowania bułeczek

  • 2 kg mąki
  • 20 gram drożdży
  • 3 szklanki mleka lub wody
  • 9 łyżek cukru
  • 5 jaj
  • 250 gram masła
  • 3 łyżeczki soli
  • Dowolne nadzienie (dżem, powidła)

Sposób przygotowania

Mleko lekko podgrzewamy, potem wrzucamy do niego 1 łyżkę cukru, drożdże oraz jedną trzecią mąki. Wszystko mieszamy, odkładamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż ciasto wyrośnie (około 30 minut).

Do naszego ciasta dodajemy jajka, resztę mąki oraz cukru i 3 łyżeczki soli. Wszystko mieszamy stopniowo, dodając masło.

Mieszamy tak długo, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Ciasto powinno być gładkie i nie może przylepiać się do rąk. Na koniec przykrywamy miskę z ciastem i odstawiamy w ciepłe miejsce na około półtorej godziny. Z uzyskanego ciasta zaczynamy formować bułeczki, dodając do środka nadzienie.

Po uformowaniu smarujemy żółtkiem i pieczemy w piekarniku około 20 minut w 200 stopniach. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!