Zrobiłam 100 szt w 20 minut. Błyskawiczne mini bułeczki dla niespodziewanych gości.

Błyskawiczne mini-bułeczki dla niespodziewanych gości

Istnieje wiele przeróżnych przepisów na małe nadziewane bułeczki. Można je przyrządzić zarówno na słodko jak i w formie wytrawnej. Dzisiaj podpowiadamy wam jak upiec przepyszne mini-bułki, które można przyrządzić szybko na wypadek niespodziewanych gości w naszym domu.

Ta niezwykła receptura nie wymaga specjalnych składników. Zazwyczaj wszystkie potrzebne produkty mamy już u siebie w domu. W ciągu 20 minut damy radę przygotować od kilkudziesięciu do stu małych bułek.

Niewielkie przekąski wyglądają wyśmienicie. Nie oprą im się także małe dzieci. Można je zjadać jako dodatek do zup czy herbaty. To także świetna alternatywa dla ciastek. Warto zamrozić wcześniej przygotowane ciasto na wypadek niespodziewanej wizyty znajomych.

Ciasto z tego przepisu wychodzi miękkie i delikatne. Polecamy zrobić bułeczek dużo, nawet podwójną porcję. Gwarantujemy, że i tak znikną z talerzy w szybkim tempie.

Składniki na ciasto

  • mąka (400 g)
  • kefir (250 ml)
  • śmietana (1 łyżka)
  • jajka (2 sztuki, w tym jedno do posmarowania bułek)
  • cukier (1 łyżeczka)
  • sól (1 łyżeczka)
  • olej roślinny (3 łyżki)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • sezam (garść do posypania bułek)

Jeżeli chodzi o farsz to mamy tutaj dowolność. Dobrym pomysłem jest mięso, duszona kapusta, grzyby, gotowane ziemniaki, wątróbka. Wybierzcie to co macie pod ręką. Dzisiaj natomiast proponujemy farsz z kiełbasy i sera.

Składniki na nadzienie

  • kiełbasa lub szynka (100 g)
  • twardy ser (50 g)
  • ulubione świeże zioła
  • ząbek czosnku

Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do miski wrzuć najpierw składniki płynne, a potem sól, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj następnie przesianą mąkę i wyrób wszystko na miękkie i gładkie ciasto. Wyrobione ciasto trzymaj w misce przykrytej ściereczką przez około 20 minut w temperaturze pokojowej.

Przygotuj farsz. W tym celu zetrzyj kiełbasę i ser na tarce o grubych oczkach. Posiekaj zioła oraz czosnek. Wymieszaj składniki w miseczce.

Aby zrobić z ciasta małe bułeczki możemy użyć foremki na lody czy na ciastka. Można także wykorzystać specjalną formę do ciasta z małymi oczkami przypominającą plaster miodu. Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą z nich wałkujemy na grubość około 2-2,5 milimetra.

Obsypujemy formę mąką i przykrywamy ją jedną wartą ciasta. Następnie umieszczamy nadzienie we wgłębieniach.

Przykrywany to drugą częścią rozwałkowanego ciasta i wyciskamy bułeczki z formy. Umieszczamy je na blaszce do pieczenia, którą smarujemy wcześniej olejem.

Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy białym lub czarnym sezamem. Pieczemy je w nagrzanym na 180 stopni piekarniku przez około 20-25 minut. Bułeczki możemy zrobić również z innym nadzieniem.

Nadaje się do tego twaróg ze szczypiorkiem, jajka, warzywa, dżem, mak, jabłka, jagody. Uzyskamy dzięki temu różne smaki. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!