Szef kuchni zdradził mi: jak ugotować buraki, aby zaoszczędzić czas i nie stracić smaku.

Jak przygotować buraki, by zachowały wszystkie wartości odżywcze i witaminy, a przy tym nie były wodniste i pozbawione smaku?

Wbrew pozorom nie jest to wcale takie trudne. Wystarczy, że zrezygnujesz z gotowania i wstawisz buraki do piekarnika. Pieczone buraki są nie tylko szybsze w przygotowaniu od tych gotowanych, ale też znacznie smaczniejsze i zdrowsze. Przekonaj się!

Składniki:

  • buraki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól
  • ocet balsamiczny (opcjonalnie)
  • cukier (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Dokładnie szczotkujemy buraki pod bieżącą wodą. Następnie odsączamy nadmiar wilgoci z warzyw za pomocą ręczników papierowych.

Odcinamy końce. Jeśli pieczemy kilka buraków, należy pamiętać, aby warzywa były podobnej wielkości.

Przygotowujemy folię aluminiową oraz papier do pieczenia, który nasączamy wodą. Następnie zabieramy się za buraki – nakłuwamy je za pomocą wykałaczki i solimy.

Na koniec polewamy warzywa olejem roślinnym. Jeśli chcemy wzmocnić smak buraków, możemy użyć octu balsamicznego lub cukru.

Każdego buraka owijamy w osobny papier, a następnie w folię. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 1-1,5 h, aż będą miękkie.

Dzięki zastosowaniu tej metody przy przygotowywaniu buraków, warzywa te zachowają wszystkie składniki odżywcze i będą po prostu smaczniejsze. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!