Domowy chleb wg 100-letniej receptury. Przepis od piekarza z Małopolski – chleb zawsze wychodzi pysznie

Przedstawiamy dziś przepis na chleb ziemniaczany, który może pochwalić się 100-letnią tradycją. Koniecznie przygotuj go w domu!

Składniki:

  • 750 gramów mąki pszennej,
  • 250 gramów ugotowanych, wcześniej obranych ziemniaków,
  • 2 łyżeczki soli kuchennej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 21 gramów drożdży,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 450 ml wody,
  • 1 łyżka octu,
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego.

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, posolić i całość wymieszać.

Ziemniaki ugotować w skórkach, następnie obrać, ostudzić i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Dodać do wysypanej na stolnicy lub blacie mąki.  Drożdże dobrze rozdrobnić. Następnie wsypać cukier oraz wlać letnią wodę. Całość odstawić na około 15 minut. Przygotowane drożdże wymieszać z mąką, dodać cukier i olej.

Dokładnie połączyć. Wsypać kminek i wyrobić gładkie ciasto.  Wierzch i spód ciasta posypać mąką. Owinąć w czystą, bawełnianą lub lnianą ściereczkę i ostawić do wyrośnięcia na około jedną godzinę.  Po tym czasie uformować z ciasta okrągły bochenek i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pozostawić na 15 minut. Piec w piekarniku z termoobiegiem przez 10 minut w temperaturze 225’C, następnie przez 50 minut w temperaturze 190’C. Gotowy chleb ostudzić. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!