Jak upiec pyszny, chrupiący chleb. Łatwy w przygotowaniu przepis dla amatorów pieczenia chleba

Coraz więcej osób w dzisiejszych czasach decyduje się na piecze swoich własnych chlebów, bułek oraz pieczywa innego rodzaju.

Ciężko jest jednak znaleźć przepis, który będzie nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale także aby upieczony chlebek był lekki, puszysty i chrupiący. Jeśli szukacie właśnie takiego przepisu, to trafiliście doskonale!

Składniki, jakie będą potrzebne do upieczenie chleba:

  • mąka – 6-7 szklanek
  • jajka – 1 szt.
  • drożdże – 50 g
  • cukier – 1 łyżka
  • sól – 2 łyżeczki
  • olej słonecznikowy – 2 łyżki
  • przegotowana woda – 0,5 szklanki (najlepiej, jeśli woda będzie miała temperaturę ok. 35-40 stopni)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Jeśli wyrobione ciasto będzie kleiło się do rąk, dodaj odpowiednią dodatkową ilość mąki.

Formę, w której będzie pieczony chleb wysmaruj olejem, a następnie przykryj ciasto i pozostaw na ok. 20 minut. Po 20 minutach włóż ciasto do lodówki i odczekaj godzinę przed wyciągnięciem. Chleb należy piec przez ok. godzinę w temperaturze 180 stopni.

Pamiętaj, aby forma w której pieczesz chleb była o połowę wyższa od włożonego do niej ciasta. Po upieczeniu nie pozostaje już nic innego jak tylko cieszyć się lekkim, puszystym i wyśmienitym chlebkiem!

error: Treść zabezpieczona !!