Bez drożdży i zakwasu. Domowy chleb kefirowy – Gotowy do zjedzenia w godzinę. Pysznie i szybko.
Pieczenie chleba w domu może wydawać się trudne, ale gwarantuję Ci, że jeśli zaczniesz, to już nigdy nie przestaniesz! Świerzy i pachnący wypiek, stanie się nieodłącznym składnikiem Twoich śniadań.
Warto spróbować upiec chleb samemu i od czasu do czasu zastąpić nim ten sklepowy. Mając gwarancję wyboru produktów, z których go tworzymy, będziemy spokojniejsi o zdrowie nasze i naszych bliskich.
Domowy chleb żytni to doskonały produkt, dla osób, które próbują zredukować spożywane kalorie.
Jest zdrowy dla jelit i tym samym łagodny dla naszego trawienia. Odpowiednio przygotowany chleb żytni, to świetny składnik w diecie dla cukrzyków. Obniża cholesterol, dzięki czemu poprawia przepływ krwi i pracę naszego serca.
Nasz przepis bez użycia zakwasu i drożdży to unikatowy plan na zdrową dietę. Spróbuj!
Składniki:
- 3/4 szklanki kefiru
- 1 i pół szklanki mąki żytniej
- 1 i 1/2 łyżeczki kolendry
- pół szklanki otrębów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- łyżka soli
- 1/2 łyżeczki sody
- łyżeczka cukru
- nasiona (według uznania: pestki dyni, słonecznika, czy też nasiona lnu)
- olej roślinny (do posmarowania formy)
Przygotowanie:
Sok z cytryny wymieszać z kefirem i sodą. Dodawać po kolej sól i cukier cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Nie można dopuścić do tworzenia się grudek.
Wszystkie składniki muszą dokładnie się rozpuścić. Do masy dodać oliwę, otręby i przygotowane nasiona (najbardziej popularne są nasiona lnu, dyni i słonecznika, ale możesz wprowadzić również swoje własne pomysły).
Mąkę żytnią przesiać przez sitko do wcześniej przygotowanej masy i rozpocząć ugniatanie ciasta. Ciasto może się trochę kleić, ale nie martw się tym.
Gdy uzyskasz już jednolitą bryłę, przełóż ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-60 minut. Chleb jest upieczony, gdy stukając w jego spód, usłyszysz głuchy dźwięk.