Najsmaczniejszy domowy chleb, jaki kiedykolwiek jadłaś: Moja babcia upiekła wiejski chleb w ten sposób.

Przygotuj w domu fantastyczny chleb według przepisu naszych babć. Przepis jest niewymagający, do jego przygotowania wystarczy kilka składników i każdy sobie z tym poradzi.

Fantastycznie smaczny chlebek.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 300 ml wody
  • 3 g drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Część mąki przesiewamy do większej miski (podzieliliśmy ją na trzy części), dodajemy ciepłą wodę. Dobrze wymieszaj szpatułką. Do mieszanki dodać drożdże i dokładnie wymieszać.

Przesiewamy kolejną część mąki, dodajemy sól. Ponownie dobrze wymieszaj, dodaj ostatnią część mąki. Mieszamy. Następnie ciasto mieszamy rękami, przykrywamy folią. Odstawić na 6 godzin w ciepłe miejsce.

Przesiej trochę mąki na stół. Odwróć miskę do góry nogami i ostrożnie wyładuj ciasto. Ciasto obtaczamy odpowiednio w mące. Włóż ściereczkę do miski i przesiej mąkę.

Włóż ciasto do miski. Przykryj ręcznikiem. Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po zakwaszeniu przekładamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i robimy nacięcia nożem.

Umieść formę w nagrzanym piekarniku. Bazujemy na misce z wodą. Piec przez 30 minut w 230°C. Po tym czasie dobierzemy miskę. Piec przez kolejne 20-25 minut w 210°C.

Po upieczeniu ostudzić chleb. Wyjmujemy go z formy i możemy go podawać. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!