Domowy chleb z patelni w kilka minut: Tak pyszny, że robię go w każdy weekend- Łatwy w wykonaniu przepis

Wydaje się, że przygotowanie domowego chleba musi zająć sporo czasu, a i tak nigdy nie wiadomo, czy na pewno wszystko pójdzie zgodnie z planem.

Dlatego dzisiaj przedstawimy prosty i całkiem szybki sposób na przygotowanie pieczywa i to tak, że z pewnością zawsze się uda. Wystarczy kilka składników, które znajdziemy we własnej kuchni, patelnia i możemy zabrać się do pracy. Zaczynajmy!

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 5 g drożdży suszonych lub 15 g świeżych
  • 330 ml wody
  • 10 g soli
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Jeśli używasz świeżych drożdży, to przygotuj ciepłą wodę i pokrusz do niej drożdże. Następnie wymieszaj, aż do ich rozpuszczenia. Jeśli używasz suchych, to umieść je w misce z resztą składników.

W misce umieść mąkę, drożdże i sól. Zagnieć wszystko na gładkie i jednolite ciasto.

Z ciasta uformuj dwie kule, przykryj je i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny.

Na patelnie wylej olej i podgrzej.

Ustaw średnią moc palnika, połóż jedną kulę i smaż pod przykryciem przez ok. 12-15 min.

Potem posmaruj wierzch ciasta olejem, odwróć i znów smaż przez taki sam czas.

I tak szybki chleb jest gotowy.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!