Ostatnio zachwycił mnie przepis na cukinię robioną po koreańsku. Jest niezwykle wyrazista w smaku, do tego świetnie łączy się niemal z każdym daniem.
Cukinię myjemy, jeśli jest starsza, najlepiej obrać ją ze skóry i pozbyć się środka. Młodsze warzywo możesz z powodzeniem przygotowywać w całości.
Pokrój cukinię na cieniutkie plasterki i przełóż do głębokiej miski. Obsyp warzywo łyżeczką soli. Całość dokładnie zamieszaj, a następnie odstaw na około pół godziny.
W międzyczasie obierz i umyj marchewkę. Pokrój ją w paski lub zetrzyj na specjalnej tarce. Gotowe warzywo przełóż do miseczki, obsyp łyżeczką soli i podobnie jak cukinię – odstaw na kilkanaście minut.
Teraz przygotuj 3-4 ząbki czosnku, obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do tego łyżeczkę soku z cytryny, łyżkę sosu sojowego, a także 2 łyżeczki miodu. Dopraw słodką i ostrą papryką według uznania. Wszystko razem wymieszaj.