Chrupiąca cukinia po koreańsku – lekka kolacja, dzięki której chudnę. Cholernie smaczna

Uwielbiam cukinię! To uniwersalne, lekkie warzywo wykorzystuję niemal w większości potraw.

Ostatnio zachwycił mnie przepis na cukinię robioną po koreańsku. Jest niezwykle wyrazista w smaku, do tego świetnie łączy się niemal z każdym daniem.

Przygotowują ją również jako lekką kolację. Oto przepis!

Składniki:

  • 2 duże cukinie (ok. 500 g)
  • 2 duże marchewki (ok. 200 g)
  • czosnek
  • sezam
  • sok z cytryny
  • olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • miód
  • sól, pieprz
  • sos sojowy

Przygotowanie:

Cukinię myjemy, jeśli jest starsza, najlepiej obrać ją ze skóry i pozbyć się środka. Młodsze warzywo możesz z powodzeniem przygotowywać w całości.

Pokrój cukinię na cieniutkie plasterki i przełóż do głębokiej miski. Obsyp warzywo łyżeczką soli. Całość dokładnie zamieszaj, a następnie odstaw na około pół godziny.

W międzyczasie obierz i umyj marchewkę. Pokrój ją w paski lub zetrzyj na specjalnej tarce. Gotowe warzywo przełóż do miseczki, obsyp łyżeczką soli i podobnie jak cukinię – odstaw na kilkanaście minut.

Teraz przygotuj 3-4 ząbki czosnku, obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do tego łyżeczkę soku z cytryny, łyżkę sosu sojowego, a także 2 łyżeczki miodu. Dopraw słodką i ostrą papryką według uznania. Wszystko razem wymieszaj.

Z marchewki i cukinii odlej wodę i razem wymieszaj. Następnie zalej je przygotowaną przed chwilą zalewą z sosu sojowego.

Jednocześnie podgrzej na patelni ok. 50 g oleju, następnie przelej go do warzyw. Wszystko razem połącz, a na koniec posyp sezamem. Gotowe!

Gwarantuję, że cukinia po koreańsku zachwyci Cię smakiem. Wypróbuj ten przepis i koniecznie poleć znajomym! Ta lekka przekąska zachwyci zwłaszcza osoby przebywające na diecie lub dbające o smukłą sylwetkę.

error: Treść zabezpieczona !!