Moja cukinia jest już dawno zjedzona. Biegnę przygotować nową porcję. To danie pokocha każdy bez wyjątku.
Cukinia to niezwykle uniwersalne warzywo: można przygotować je na tysiące sposobów, dowolnie przyprawiając, łącząc z właściwie dowolnymi przyprawami.
Ceniona jest także przez szefów kuchni – dziś chcielibyśmy polecić chrupiącą, bogato przyprawioną przekąskę z cukinii, która doskonale sprawdza się w eleganckiej kuchni restauracyjnej. Można przygotować ją na dwa sposoby: w panierce z bułki tartej lub w posypce z przypraw i sera.
Cukinia pieczona w piekarniku lepiej przesiąka smakiem dodatków, niż cukinia smażona. Tylko w piekarniku możemy otrzymać plastry cukinii, które będą chrupiące – pozostając jednak soczyste. Taki sposób przygotowywania warzyw jest także zdecydowanie zdrowszy.
Składniki (do wersji z przyprawami):
- kilka młodych, małych cukinii
- kilka ząbków czosnku
- suszona papryka łagodna (można też dodać trochę chili)
- 50 gramów twardego sera żółtego (np. parmezan)
- kilka łyżek oleju
- sól do smaku
Cukinie pokrój na grube plastry i posól. Sól rozprowadź równomiernie, nacierając nią plastry. Zmieszaj ze sobą drobno starty ser, olej, czosnek i paprykę.
W przygotowanej panierce obtocz plastry cukinii. Piecz w wysokiej temperaturze (około 200 stopni) przez 20 minut. Najlepiej piec cukinię na ruszcie, możesz jednak użyć także blaszek.
Składniki (wersja z bułką tartą lub sezamem):
- kilka młodych cukinii
- łyżka bułki tartej (można zastąpić ją sezamem)
- łyżka mąki
- łyżka śmietany
- 2 jajka
- kurkuma, która nada panierce żółty kolor
- czosnek w proszku
- dowolny miks przypraw (np. ostrych azjatyckich lub ziołowych śródziemnomorskich)
- sól do smaku
Cukinie pokrój na równe, drobne kawałki – niekoniecznie plastry, w panierce lepiej może wyglądać kostka. Posól je, odstaw na kilkanaście minut i dokładnie odsącz z soku. Następnie oprósz mąką – wygodnie będzie zrobić to w torebce foliowej.