Moja cukinia jest już dawno zjedzona. Biegnę przygotować nową porcję. To danie pokocha każdy bez wyjątku.

Cukinia to niezwykle uniwersalne warzywo: można przygotować je na tysiące sposobów, dowolnie przyprawiając, łącząc z właściwie dowolnymi przyprawami.

Ceniona jest także przez szefów kuchni – dziś chcielibyśmy polecić chrupiącą, bogato przyprawioną przekąskę z cukinii, która doskonale sprawdza się w eleganckiej kuchni restauracyjnej. Można przygotować ją na dwa sposoby: w panierce z bułki tartej lub w posypce z przypraw i sera.

Cukinia pieczona w piekarniku lepiej przesiąka smakiem dodatków, niż cukinia smażona. Tylko w piekarniku możemy otrzymać plastry cukinii, które będą chrupiące – pozostając jednak soczyste. Taki sposób przygotowywania warzyw jest także zdecydowanie zdrowszy.

Składniki (do wersji z przyprawami):

  • kilka młodych, małych cukinii
  • kilka ząbków czosnku
  • suszona papryka łagodna (można też dodać trochę chili)
  • 50 gramów twardego sera żółtego (np. parmezan)
  • kilka łyżek oleju
  • sól do smaku

Cukinie pokrój na grube plastry i posól. Sól rozprowadź równomiernie, nacierając nią plastry. Zmieszaj ze sobą drobno starty ser, olej, czosnek i paprykę.

W przygotowanej panierce obtocz plastry cukinii. Piecz w wysokiej temperaturze (około 200 stopni) przez 20 minut. Najlepiej piec cukinię na ruszcie, możesz jednak użyć także blaszek.

Składniki (wersja z bułką tartą lub sezamem):

  • kilka młodych cukinii
  • łyżka bułki tartej (można zastąpić ją sezamem)
  • łyżka mąki
  • łyżka śmietany
  • 2 jajka
  • kurkuma, która nada panierce żółty kolor
  • czosnek w proszku
  • dowolny miks przypraw (np. ostrych azjatyckich lub ziołowych śródziemnomorskich)
  • sól do smaku

Cukinie pokrój na równe, drobne kawałki – niekoniecznie plastry, w panierce lepiej może wyglądać kostka. Posól je, odstaw na kilkanaście minut i dokładnie odsącz z soku. Następnie oprósz mąką – wygodnie będzie zrobić to w torebce foliowej.

Oprószoną mąką cukinię zanurz w rozbitym jajku zmieszanym ze śmietaną. Następnie obtocz ją w panierce z sezamu lub bułki tartej z wybraną mieszanką przyprawową. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.

error: Treść zabezpieczona !!