Nawet sąsiad zapuka po przepis. Kruche faworki na wodzie mineralnej. Ich zapach wypełni całą kuchnię.
Chrusty wykonane na bazie wody mineralnej są proste w wykonaniu oraz niesamowicie smaczne. Ich zapach wypełni całą Twoją kuchnię i zwabi niejednego łasucha.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody mineralnej
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki wódki
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mąkę wsyp do miski. Dodaj śmietanę, wodę, wódkę, cukier oraz sól. Całość dobrze ugnieć rękoma, aż do otrzymania jednolitej masy. Ciasto odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie ponownie delikatnie ugnieć. Ciasto podziel na kilka kawałków (około 5) i każdy z nich cienko rozwałkuj na grubość około 1 mm.
Rozwałkowane ciasto zwiń w rulon (bez jego nadmiernego dociskania). Utworzony rulon nacinaj pod kątem 45 stopni na kawałki o grubości 2 cm (aby ułatwić przecinanie oraz aby zapobiec rozwijaniu się ciasta, delikatnie zgnieć dolną krawędź rulonu)
Chrusty smaż na dobrze rozgrzanym oleju, na głębokiej patelni lub w garnku do zarumienienia się ich z obu stron. Podczas smażenia, chrusty delikatnie się otworzą, odkrywając przy tym swoje piękne warstwy. Po usmażeniu gotowy deser umieść na ręczniku papierowym w celu odsądzenia nadmiaru tłuszczu.
Możesz podawać posypane cukrem pudrem, orzechami lub polane specjalnym syropem.
Składniki na syrop:
- 1 szklanka cukru
- 2/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie syropu:
Wszystkie składniki wymieszaj i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając (do czasu pojawienia się bąbelków). Chrusty polej gorącym syropem lub poczekaj do jego wystygnięcia i podawaj osobno.