Kruche ciasteczka z jabłkami i cynamonem to gratka dla wszystkich łasuchów. Przepis.

Ciasteczka są proste i pyszne, podbiją serca wszystkich łasuchów.

Kurze łapki to prosty przepis, który mogą wykonać leniwe gospodynie domowe. Te pyszne ciasteczka zachwycą Twoich przyjaciół i rodzinę. Ciasteczka te nie wymagają wielu składników i można je zrobić w domu. Chcesz poznać ten przepis?

Czego będziesz potrzebować:

  • 70 g masła
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 8 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 g proszku do pieczenia

Jak zrobić kurze łapki

Przygotowanie kurzych łapek można podzielić na dwie części: nadzienie i ciasto. Razem tworzą one ten pyszny przysmak.

Nadzienie: Zacznij od przygotowania nadzienia. Pokrój jabłko na cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Gdy masło się roztopi, dodaj plasterki jabłek, 2 łyżki cukru i 0,5 łyżeczki cynamonu. Wymieszaj do połączenia.

Ciasto: W misce wymieszaj 1 jajko. Dodaj do miski cukier waniliowy, szczyptę soli i resztę cukru. Połącz wszystkie składniki. Wymieszaj składniki razem. Do masy dodaj 4 łyżki mleka, 50 g masła i sól. Następnie dodaj proszek do pieczenia. Wymieszaj masę, aż będzie dobrze połączona.

Wyrabiaj ciasto, aż będzie miękkie i jednolite. Możesz je rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wycinać kółka szklanką. Nałożyć nadzienie na przygotowane kółka. Złożyć je na pół, aby powstały półkola. Nie sklejać brzegów. Ciastka z nadzieniem piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez około 15-20 minut. Po ostudzeniu posypać ciastka cukrem pudrem.

Ciasteczka szybko stygną, więc można je od razu podawać. Ciasteczka świetnie pasują do słodkiego kakao lub herbaty.

error: Treść zabezpieczona !!