
Do nadzienia:
Do miski wbij jajko i szczyptę soli. Następnie dodać cukier i startą skórkę z cytryny.

Dobrze wymieszaj szpatułką. Następnie dodać twaróg, olej i dokładnie wymieszać.

Do masy wsypać połowę mąki i proszku do pieczenia. Mieszamy, dodajemy resztę mąki i zagniatamy ciasto ręką.

Zawiń ciasto w plastikową torbę. I wstaw do lodówki na 15 minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce.

Rozpuść masło na patelni. Dodaj starte jabłka i cukier.

Następnie dodaj sok z cytryny i cynamon. Mieszamy i smażymy do zbrązowienia. Przenieś mieszaninę na talerz, rozłóż i pozostaw do ostygnięcia.

Wyciągamy ciasto z worka, rozciągamy i dzielimy na dwie równe części. Rozwałkować na oprószonym mąką stole.

Na rozwałkowanym cieście położyć talerz i ząbkowanym nożem wyciąć zgodnie z nim koło. Następnie za pomocą noża podziel ciasto na 8 części.

Nakładamy nadzienie na brzeg każdej części ciasta i wykonujemy nad nim trzy nacięcia. Zawiń ciasto wokół nadzienia, zwiń je i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka posmarować jajkiem, wstawić do piekarnika i piec 25-30 minut w temperaturze 180°C. Upieczone pyszności posyp cukrem pudrem i podawaj.
