Takich pysznych ciasteczek nie kupisz w sklepie: Prosty przepis na ciasteczka twarogowe z nadzieniem jabłkowym.

Zrób te chrupiące ciasteczka jabłkowe z ciasta twarogowego w domu. Samo przygotowanie jest bardzo proste, a upieczone ciasteczka sprawią, że całe mieszkanie będzie pachniało.

Składniki:

  • 200 g twarogu
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • skórka z cytryny lub cukier waniliowy
  • 70 ml oleju roślinnego
  • 200-250 g mąki pszennej
  • 10 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)

Do nadzienia:

  • 2 jabłka
  • 20 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok cytrynowy
  • cynamon

Przygotowanie:

Do miski wbij jajko i szczyptę soli. Następnie dodać cukier i startą skórkę z cytryny.

Dobrze wymieszaj szpatułką. Następnie dodać twaróg, olej i dokładnie wymieszać.

Do masy wsypać połowę mąki i proszku do pieczenia. Mieszamy, dodajemy resztę mąki i zagniatamy ciasto ręką.

Zawiń ciasto w plastikową torbę. I wstaw do lodówki na 15 minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce.

Rozpuść masło na patelni. Dodaj starte jabłka i cukier.

Następnie dodaj sok z cytryny i cynamon. Mieszamy i smażymy do zbrązowienia. Przenieś mieszaninę na talerz, rozłóż i pozostaw do ostygnięcia.

Wyciągamy ciasto z worka, rozciągamy i dzielimy na dwie równe części. Rozwałkować na oprószonym mąką stole.

Na rozwałkowanym cieście położyć talerz i ząbkowanym nożem wyciąć zgodnie z nim koło. Następnie za pomocą noża podziel ciasto na 8 części.

Nakładamy nadzienie na brzeg każdej części ciasta i wykonujemy nad nim trzy nacięcia. Zawiń ciasto wokół nadzienia, zwiń je i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka posmarować jajkiem, wstawić do piekarnika i piec 25-30 minut w temperaturze 180°C. Upieczone pyszności posyp cukrem pudrem i podawaj.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!