Fantastyczne ciasteczka budyniowe – Wyglądają jak z cukierni, a zapach w kuchni jest nie do opisania.
Wyśmienite domowe ciasteczka Linza z budyniem waniliowym, które możesz przygotować w kilka minut , a smakują naprawdę znakomicie! Ciastka wyglądają pięknie, świetnie smakują, a cała kuchnia pachnie wanilią w trakcie ich pieczenia, koniecznie spróbuj!
Potrzebujesz:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 250 g masła
- 3 budynie waniliowe
- 2 żółtka
- 2 łyżki rumu
Nadzienie:
- dżem
- marmolada
- nutella
Przygotowanie:
W misce wymieszaj mąkę, miękkie masło i budyń w proszku.
Dodaj też żółtka i rum. Wymieszaj jednolite ciasto. Włóż je do lodówki.
Następnie rozwałkuj ciasto na 3-4 mm, wytnij z niego pożądany kształt np. serca, koła czy kwiatki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je w temperaturze 180° przez około 8 – 10 minut.
Pozostaw do ostygnięcia i posmaruj grubszą warstwą dżemu, nutellą itp i ułóż kolejne ciastko na wierzchu. Pozostaw je na płaskiej powerzchni do następnego dnia. Dopiero wtedy możesz włożyć je np. do słoika, przechowuj je w chłodnym miejscu. Ciastka potrzebują 2-3 dni, aby zmiękły.