Każda gospodyni musi znać ten przepis: Ekspresowe ciasteczka z przepisu babci. Wychodzą obłędnie
705
Ekspresowe ciasteczka, to idealny pomysł na coś słodkiego do kawy. Ich przygotowanie jest niebywale proste. Wystarczą cztery podstawowe składniki, chwila zagniatania i już można wycinać ciasteczka.
Składniki:
250 g masła w temperaturze pokojowej
300 g kwaśnej śmietany
3 szklanki mąki pszennej
0,5 opakowania proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Masło lub margarynę siekamy. Dodajemy mąkę, kwaśną śmietanę i proszek do pieczenia. Składniki dokładnie zagniatamy.
Ciasto na ciasteczka powinno być miękkie i nie przyklejać się do dłoni. W razie potrzeby można dodać niewielką ilość mąki.
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie (nie cieniej niż na 2-3 mm). Za pomocą szklanki lub foremki wykrawamy kształty.
Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Między ciasteczkami należy zachować niewielkie odstępy.
Pieczemy je w temperaturze 180-200 stopni na złoty kolor. Smacznego