Ciastka piernikowe na kefirze – Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch. Super przepis na pyszne ciastka

Pierniczki na kefirze to szybki sposób na podbój serc domowników! Ciasteczka są proste w wykonaniu i ze składników dostępnych w każdej kuchni.

Dlatego każdy może je wykonać, bez konieczności udania się na długotrwały spacer do sklepu. Dodatkowo dzięki użytemu kefirowi zachowują miękkość na długo po upieczeniu.

Potrzebne składniki:

  • kefir: 350 ml
  • cukier: 1,5 szklanki
  • jajka: 2 szt.
  • miód: 1 łyżka stołowa
  • przyprawa do pierników: 1 łyżka stołowa
  • olej roślinny: 3 łyżki stołowe
  • soda oczyszczona: 1 łyżeczka
  • mąka: 4 szklanki

Sposób przygotowania:

Weź jedno jajko i oddziel białko od żółtka. Białko odłóż na bok do późniejszego użycia, a żółtko wraz z pozostałym jajkiem ubij z miodem i cukrem. Pamiętaj, aby zostawić trzy łyżki cukru na później! Do powstałej mikstury dodaj kolejno kefir, 3 łyżki oleju roślinnego i przyprawę do pierników. Całość ubijaj jeszcze przez minutę.

Przesiej mąkę przez sitko, dodaj do niej sodę i wymieszaj. Następnie małymi porcjami dodawaj ją do wcześniej ubitej masy. Tak połączone składniki zgnieć na ciasto.

Ciasto rozwałkuj na blacie do grubości 1 cm. Teraz możesz wyciąć figury, używając kubka lub ulubionych foremek.

Piekarnik rozgrzej do 180-190 stopni. Blachę do pieczenia pokryj papierem lub pergaminem, a następnie przełóż na nią ciasteczka. Pierniki należy piec na początku przez około 25 minut.

W międzyczasie przygotuj lukier. Do pozostawionego na początku białka dodaj trzy łyżki cukru i ubijaj do czas aż cukier całkowicie się rozpuści.

Po 25 minutach wyjmij pierniczki z piekarnika, udekoruj lukrem i włóż jeszcze na 10 minut do pieczenia. Gotowe pierniki podaj na stół. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!