Dlatego każdy może je wykonać, bez konieczności udania się na długotrwały spacer do sklepu. Dodatkowo dzięki użytemu kefirowi zachowują miękkość na długo po upieczeniu.
Weź jedno jajko i oddziel białko od żółtka. Białko odłóż na bok do późniejszego użycia, a żółtko wraz z pozostałym jajkiem ubij z miodem i cukrem. Pamiętaj, aby zostawić trzy łyżki cukru na później! Do powstałej mikstury dodaj kolejno kefir, 3 łyżki oleju roślinnego i przyprawę do pierników. Całość ubijaj jeszcze przez minutę.
Przesiej mąkę przez sitko, dodaj do niej sodę i wymieszaj. Następnie małymi porcjami dodawaj ją do wcześniej ubitej masy. Tak połączone składniki zgnieć na ciasto.
W międzyczasie przygotuj lukier. Do pozostawionego na początku białka dodaj trzy łyżki cukru i ubijaj do czas aż cukier całkowicie się rozpuści.