Sąsiadka zdradziła przepis na pyszne ciasto do kawy bez pieczenia. Od teraz jest nr 1 w mojej kuchni. Obłędny smak

Suszone owoce oraz herbatniki wrzuć do misy blendera i drobno zmiel. Przełóż do głębokiej miseczki. W mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej rozpuść masło i 70 g gorzkiej czekolady. Tak powstałą masą zalej suche składniki i dokładnie wymieszaj.

Do osobnej miseczki wsyp łyżeczkę żelatyny, zalej trzema łyżkami wody, wymieszaj bardzo dokładnie, tak by żelatyna się rozpuściła i pozostaw do spęcznienia (możesz też rozpuścić żelatynę w kuchence mikrofalowej).

Do misy miksera wlej śmietanę kremówkę, zacznij ubijać na wysokich obrotach. Powoli dosypuj cukier i cukier waniliowy.

Zmniejsz obroty, gdy śmietana stanie się gęsta. Stopniowo dodawaj twarożku i mieszaj wszystko na gładką masę.

Do żelatyny dodaj 2-3 łyżki masy śmietanowej i powoli wymieszaj do idealnego połączenia składników. Tak powstałą mieszaninę dodaj do reszty masy i wymieszaj wszystko razem niskimi obrotami miksera.

Formę na ciasto wyłóż formą spożywczą. Układaj warstwy na przemian. Rozpocznij od zblendowanych owoców z czekoladą, ubij lekko ręką, a na tym rozsmaruj warstwę śmietany z twarożkiem.

error: Treść zabezpieczona !!