Ciasto budyniowe z jabłkami: 3 jajka, 2 jabłka, odrobina mąki… pyszne ciasto raz dwa gotowe. Każdy je uwielbia

To pyszne ciasto! Zakochasz się w nim raz dwa!

Nada się zarówno na spotkanie ze znajomymi do kawy, jak i jako deser w świąteczny dzień. Wyśmienity przysmak z jabłkami.

Składniki:

Ciasto:

  • 10 dag cukru,
  • 2 jajka,
  • 100 ml mleka w temperaturze pokojowej,
  • połowa opakowania cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 20 dag mąki,
  • 2 małe jabłka,
  • forma do pieczenia o wymiarach: 18 × 24 cm.

Krem:

  • 5 dag cukru,
  • 1 jajko,
  • 15 g skrobi ziemniaczanej,
  • 250 ml mleka,
  • pół opakowania cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

Zaczniemy od przygotowania kremu. Wymieszaj przy użyciu rózgi jajko z cukrem, mlekiem i skrobią. Taką mieszaninę ugotuj, tak aby powstał z niej gęsty budyń.

Odstaw masę na bok do wystygnięcia. Potem przykryj czymś i odłóż na bok.

Teraz zajmiemy się ciastem.

Ubijaj jajka z cukrem zwykłym i waniliowym. Do tego dodaj proszek do pieczenia, a potem przesiej do miski mąkę.

Obierz jabłka, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój je w plasterki.

Wymieszaj je z ciastem. Do przygotowanej formy wlej ciasto, a za pomocą szprycy cukierniczej zrób na wierzchu kratkę z przygotowanego budyniu.

Wszystko piecz przez pół godziny w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!