Cała rodzina zbiera się w kuchni, kiedy wyciągam to ciasto czosnkowe. Wychodzi przepysznie. Oto przepis

Szukasz przepisu na potrawę, którą można zaskoczyć domowników i gości? 

Ciasto czosnkowe kusi i przyciąga każdego niezwykłym aromatem, warto wypróbować tę recepturę i poznać smak tego niezwykłego ciasta!

Wyrazisty czosnek i delikatne ciasto, tworzą razem harmonijną całość, ciasto idealnie pasuje jako dodatek do zup i sosów lub jako samodzielna przekąska.

Składniki

  • ciepłe mleko – 300 ml
  • mąka 500 g.
  • suche drożdże 11 g
  • cukier – 1 łyżeczka
  • sól – 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek – 4 łyżeczki
  • koper – 1 pęczek
  • czosnek – 1 główka
  • masło – 200 g
  • ser – 200 g

Sposób przygotowania:

Ciepłe mleko należy połączyć z drożdżami oraz z cukrem, po wymieszaniu przykryć folią i odstawić na około 10 minut. Folię zdjąć, wymieszać składniki, aż się połączą i przesiać do nich mąkę oraz dodać oliwę.

Ze składników znajdujących się w naczyniu zagnieść ciasto i odstawić na godzinę.

Posiekany koper oraz czosnek umieścić w kielichu blendera i rozdrobnić, a następnie połączyć z masłem.

Ciasto rozwałkować i posmarować nadzieniem, a następnie ciasto zwinąć w rolkę i podzielić ją na dwie równe części. Z dwóch części rolki spleść warkocz i umieścić go w naczyniu doi pieczenia, uprzednio posypawszy po wierzchu startym serem oraz solą.

Przekąskę piec około 35 minut w 180 stopniach.

Po upływie tego czasu aromatyczne ciasto czosnkowe jest już gotowe do jedzenia, wystarczy je tylko wystudzić, chociaż czasami ciężko się doczekać!

error: Treść zabezpieczona !!