Ciasto nie wymaga długiego wyrabiania ani czekania, aż wyrośnie. Wystarczy tylko zagnieść i schować do lodówki na kilka godzin, a później upiec pachnącą drożdżówkę.
Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku z łyżką mąki i cukru. Odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiły swoją objętość. Masło lub margarynę roztopić i wystudzić.
Do przesianej mąki dodać wyrośnięte drożdże, jajka, pozostały cukier i sól. Zagnieść ciasto, pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Ręce i blat podsypywać mąką.
Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować na 2 godziny do lodówki. Wyjąć ciasto drożdżowe z lodówki i zrobić z niego dowolny wypiek. Z ciasta można zrobić pyszne bułeczki, ciasto drożdżowe z serem, jabłkami, rodzynkami lub nadziać dżemem.