Ciasto drożdżowe z lodówki. Od dziś tylko z niego korzystam. Moment i Twoje wypieki na stole.

Przepis na łatwe do zrobienia ciasto drożdżowe z lodówki, które przygotujesz bez dużego wysiłku. Z tym przepisem domowe przygotowanie ciasta drożdżowego nie będzie stanowiło już problemu.

Ciasto nie wymaga długiego wyrabiania ani czekania, aż wyrośnie. Wystarczy tylko zagnieść i schować do lodówki na kilka godzin, a później upiec pachnącą drożdżówkę.

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej + do podsypania
  • 2 jajka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 100 g masła lub margaryny

Przygotowanie:

Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku z łyżką mąki i cukru. Odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiły swoją objętość. Masło lub margarynę roztopić i wystudzić.

Do przesianej mąki dodać wyrośnięte drożdże, jajka, pozostały cukier i sól. Zagnieść ciasto, pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Ręce i blat podsypywać mąką.

Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować na 2 godziny do lodówki. Wyjąć ciasto drożdżowe z lodówki i zrobić z niego dowolny wypiek. Z ciasta można zrobić pyszne bułeczki, ciasto drożdżowe z serem, jabłkami, rodzynkami lub nadziać dżemem.

Takie ciasto drożdżowe świetnie sprawdza się do szybkiego przygotowania drożdżówki na śniadanie. Po upieczeniu wystarczy tylko posypać ją cukrem pudrem. Czas pieczenia dostosować do rodzaju i typu wypieku.

Zaletą ciasta drożdżowego z lodówki jest to, że można je przechowywać w lodówce nawet do tygodnia.

error: Treść zabezpieczona !!