Jako że w jego składzie nie ma ani cukru, ani mąki, jest on dozwolony nawet na diecie odchudzającej. Nawet jeśli zjesz go w środku nocy, nie będzie to miało żadnego wpływu na Twoją sylwetkę.
Najpierw należy oddzielić żółtka od białek i umieścić je w 2 osobnych miskach.
Następny krok to ubicie piany składającej się z 40 g erytrytolu i 1 łyżeczki soku z cytryny. Następnie mielimy i mieszamy orzechy włoskie.
Potem, należy na papierze do pieczenia wyrysować 2 okręgi o średnicach około 16-18 cm. Na tak przygotowane koła nakładamy masę, starając się rozłożyć ją równomiernie, a następnie wstawiamy do piekarnika na około 20-25 minut. Piekarnik trzeba wcześniej rozgrzać do temperatury 170 stopni.
W tym czasie do garnka wkładamy żółtka, śmietanę, pozostały erytrytol, 2 łyżeczki soku z cytryny i wanilię. Stawiamy na kuchence i dokładnie ubijamy, najlepiej użyć do tego celu trzepaczki.
Potem ubijamy i dobrze studzimy masło,najlepiej w tym celu je przykryć. Wyciągamy z pieca upieczone w międzyczasie ciasto. Pomiędzy dwa upieczone okręgi nakładamy przygotowany krem. Resztę pokrywamy śmietaną.