Ciasto, które zmieni wszystko: Wykorzystaj składniki, które już masz, i przygotuj coś wyjątkowego dla swoich gości.

Preferujesz proste słodkości? Ten delikatny i smakowity tort spełni Twoje oczekiwania, składając się z łatwo dostępnych produktów.

Składniki potrzebne:

Do nadzienia:

  • 3 łyżki cukru;
  • 400 g jogurtu o smaku waniliowym;
  • 2 białka;
  • 3 łyżki mąki.

Do ciasta:

  • szczypta soli;
  • otarta skórka z limonki lub cytryny;
  • 70 ml masła roztopionego;
  • 2 żółtka;
  • 200 g mąki pszennej;
  • 70 g cukru pudru;
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania czystej, suchej miski. Oddziel żółtka od białek – białka zachowaj na później. Do miski wrzuć żółtka, wsyp cukier i ubijaj do połączenia. Dodaj stopniowo do tej masy roztopione masło na niskich obrotach. Do masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i skórkę z cytryny lub limonki, wcześniej dokładnie umytą i startą.

Odstaw mikser i rozpocznij mieszanie ciasta ręcznie, aż do uzyskania jednolitej masy. Podziel ciasto na dwie części, owiń folią spożywczą i umieść w zamrażarce na 30 minut – pamiętaj, że nie chodzi o lodówkę.

W międzyczasie przygotuj formę do pieczenia, wykładając jej dno papierem. Po upływie 30 minut wyjmij ciasto z zamrażarki. Pierwszą część ciasta ugnieć tak, by wypełniła dno formy, drugą część odłóż na bok.

Przygotuj teraz krem. Wcześniej odłożone białka przełóż do miski, dodaj cukier i ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj jogurt waniliowy i przesianą mąkę, mieszając na niskich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Następnie wylej masę na przygotowany spód ciasta. Drugą część ciasta zetrzyj na tarce i posyp nią krem.

Pieczenie: piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

error: Treść zabezpieczona !!