Oto przepis – Raz dwa i gotowe: Ciasto jajeczne na pyszny obiad lub kolację.

To ciasto może być świetnie wykorzystane jako danie obiadowe lub być formą gorącej kolacji.

Pyszne nadzienie i chrupki wierzch sprawiają, że każdy kto spróbuje cebulowego ciasta, będzie chciał więcej. Poniżej przepis na te sycące danie!

 

SKŁADNIKI

NADZIENIE:

  • 2 sztuki ugotowanych jaj
  • pęczek szczypiorku
  • 2 serki topione

CIASTO:

  • 100 gram masła
  • żółtko jajka
  • 30 ml zimnej wody
  • 5 g soli
  • 200 g mąki
  • ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej

INNE SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki śmietany lub mleka
  • sól, papryka
  • 4 jaja

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO:

Przygotuj miskę. Wsyp do niej mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Wymieszaj składniki łyżką. Masło pokrój w małe kostki i wrzuć je do mącznej mieszanki. Utrzyj rękoma, by utrzymać kruche ciasto. Teraz czas na żółtko. Dodaj je oraz dwie łyżki wody i zagnieć szybciutko rękoma. Ciasto uformuj w kulę i zawiń je w folię. Włóż na pół godziny do lodówki.

NADZIENIE:

Umyty szczypiorek drobno posiekaj, to samo zrób z jajami – powinny być drobną kostką. Wymieszaj składniki sobą.

CZAS NA CAŁOŚĆ:

Wyciągnij ciasto z lodówki. Rozwałkuj je i przełóż do formy o średnicy ok. 26 cm. Ważne, by boki formy również były przykryte. Podziurkuj trochę ciasto widelcem. Serki topione zatrzyj na tarce i posyp nimi formę, a następnie wylej nadzienie z jajek i szczypiorku.

Teraz wlej jajka i mleko do miseczki, posól i dodaj papryki. Wymieszaj i wylej na wierzch ciasta. Następnie do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni włóż surowy wyrób i piecz przez pół godziny.

Twoje ciasto cebulowe jest gotowe! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!