Pyszne nadzienie i chrupki wierzch sprawiają, że każdy kto spróbuje cebulowego ciasta, będzie chciał więcej. Poniżej przepis na te sycące danie!
NADZIENIE:
CIASTO:
INNE SKŁADNIKI:
Przygotuj miskę. Wsyp do niej mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Wymieszaj składniki łyżką. Masło pokrój w małe kostki i wrzuć je do mącznej mieszanki. Utrzyj rękoma, by utrzymać kruche ciasto. Teraz czas na żółtko. Dodaj je oraz dwie łyżki wody i zagnieć szybciutko rękoma. Ciasto uformuj w kulę i zawiń je w folię. Włóż na pół godziny do lodówki.
Umyty szczypiorek drobno posiekaj, to samo zrób z jajami – powinny być drobną kostką. Wymieszaj składniki sobą.
Wyciągnij ciasto z lodówki. Rozwałkuj je i przełóż do formy o średnicy ok. 26 cm. Ważne, by boki formy również były przykryte. Podziurkuj trochę ciasto widelcem. Serki topione zatrzyj na tarce i posyp nimi formę, a następnie wylej nadzienie z jajek i szczypiorku.
Teraz wlej jajka i mleko do miseczki, posól i dodaj papryki. Wymieszaj i wylej na wierzch ciasta. Następnie do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni włóż surowy wyrób i piecz przez pół godziny.