Pyszne ciasto kakaowe z budyniem – to przepyszne ciasto zagości w Twoim domu na dłużej. Boski smak

Masz ochotę na coś niezwykle smacznego, coś bogatego smakiem kakao i łagodną masą budyniową?

Te składniki na ciasto pewno masz w domu, a czas przygotowania to dosłownie chwila roboty w porównaniu do przepysznego rezultatu! Przepis jest banalnie prosty, więc podwiń rękawy i bierz się do pieczenia!

Na ciasto będziesz potrzebować:

  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • łyżeczkę sody oczyszczonej
  • łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru (osobno)
  • 5 łyżek kakao

Najpierw do miski wsyp kakao, 3/4 szklanki cukru, wlej wodę i olej, a następnie całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Koniecznie porządnie ostudź.

Oddziel żółtka od białek, a białka ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając 1/2 szklanki cukru. Gdy będziesz zadowolony ze sztywności białek, nadal miksując dodaj do nich po jednym żółtku.

Do porządnie ubitej masy powoli przelej ostudzoną masę kakaową. Przesiej mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj je do połączonej wcześniej masy, całość dokładnie wymieszaj.

Teraz wystarczy już tylko przelać ciasto do formy o wymiarach 24/35 cm i piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Gdy ciasto jest już gotowe, przetnij je na dwa blaty.

Do przyrządzenia masy budyniowej będziesz potrzebować:

  • 250 gr masła
  • 5 łyżek cukru
  • dwa budynie o smaku bananowym
  • 600 ml mleka

Ugotowany budyń ostudź i utrzyj z masłem. Następnie posmaruj masą przygotowane wcześniej ciasto i nałóż na niego górną warstwę. Polej całość polewą i delektuj się smakiem!

error: Treść zabezpieczona !!