Wręcz rozpływa się w ustach. Pyszne ciasto kanapkowe – szybkie słodkości dla leniwych matek.

Ten przepis pokochały matki, które nie mają dużo wolnego czasu w ciągu dnia, a zależy im na tym, by dzieci żywiły się zdrowo.

To genialne ciasto z pewnością przypadnie Wam do gustu. Zarówno dzieci, jak i dorośli uwielbiają to ciasto.

Potrzebne składniki:

  • 500g twarożku,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki rodzynek/owoców kandyzowanych/orzechów/owoców suszonych,
  • 130g masła,
  • 4 jaja,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • trochę skórki z cytryny (do smaku).

Przygotowanie:

Przesiewamy mąkę przez sitko i łączymy ją z proszkiem do pieczenia. Rozpuszczamy w rondelku lub w mikrofalówce 100g masła, wsypujemy do niego cukier biały i torebkę waniliowego cukru, a następnie dokładnie mieszamy całość.

Dodajemy do masy z masłem łyżkę kakao i mieszamy, aż ciasto stanie się jednolite. Później wbijamy jajo i znów mieszamy. Na koniec dodajemy do powstałej masy mąkę i zagniatamy całość, aż do momentu, w którym ciasto przestanie się kleić do rąk.

Formujemy kulkę z 1/3 ciasta, przykrywamy ją folią i chowamy w zamrażarce. Formę 20×20 cm smarujemy masłem i rękami rozprowadzamy ciasto na całej płaszczyźnie blachy. Roztapiamy pozostałą część masła, a z 3 jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka umieszczamy w lodówce.

Twarożek rozcieramy widelcem. Można go także zmielić przez sito, ale tylko w przypadku, gdy jest on kruchy. Dodajemy rodzynki, pozostały cukier biały i waniliowy, a następnie dobrze mieszamy całość. Żółtka za pomocą trzepaczki musimy dodać do twarogu.

Twarogowe nadzienie delikatnie kładziemy na czekoladowym cieście i całość wyrównujemy łyżką. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i równomiernie ścieramy je na twaróg.

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut.

error: Treść zabezpieczona !!