To genialne ciasto z pewnością przypadnie Wam do gustu. Zarówno dzieci, jak i dorośli uwielbiają to ciasto.
Przesiewamy mąkę przez sitko i łączymy ją z proszkiem do pieczenia. Rozpuszczamy w rondelku lub w mikrofalówce 100g masła, wsypujemy do niego cukier biały i torebkę waniliowego cukru, a następnie dokładnie mieszamy całość.
Dodajemy do masy z masłem łyżkę kakao i mieszamy, aż ciasto stanie się jednolite. Później wbijamy jajo i znów mieszamy. Na koniec dodajemy do powstałej masy mąkę i zagniatamy całość, aż do momentu, w którym ciasto przestanie się kleić do rąk.
Formujemy kulkę z 1/3 ciasta, przykrywamy ją folią i chowamy w zamrażarce. Formę 20×20 cm smarujemy masłem i rękami rozprowadzamy ciasto na całej płaszczyźnie blachy. Roztapiamy pozostałą część masła, a z 3 jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka umieszczamy w lodówce.
Twarożek rozcieramy widelcem. Można go także zmielić przez sito, ale tylko w przypadku, gdy jest on kruchy. Dodajemy rodzynki, pozostały cukier biały i waniliowy, a następnie dobrze mieszamy całość. Żółtka za pomocą trzepaczki musimy dodać do twarogu.
Twarogowe nadzienie delikatnie kładziemy na czekoladowym cieście i całość wyrównujemy łyżką. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i równomiernie ścieramy je na twaróg.