Ciasto mięsne – Rodzina nie chce odejść od stołu. Szybka kolacja jak marzenie.

Co zrobić, gdy goście, którzy pojawili się na kawie zostają również na kolację, a ukryte w lodówce zapasy zdają się nie pozwalać na stworzenie ciekawego posiłku?

W takich przypadkach warto mieć odrobinę ciast francuskiego. Z jego dodatkiem stworzysz ciekawe ciasto, którego przygotowanie zajmie Ci zaledwie kilka minut.

Wygląda ono świetnie mimo krótkiego czasu szykowania, cudownie pachnie i jeszcze lepiej smakuje. Oprócz tego jest również bardzo sycące.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • śmietana

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie wyłóż na posypaną mąką powierzchnię i delikatnie rozwałkuj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i usmaż. Dodaj do niej mięso, dopraw solą i pieprzem.

Smaż ciągle mieszają tak długo, aż mięso będzie gotowe. Możesz dodać odrobinę kwaśnej śmietany, jednak nie jest to konieczne. Całość pozostaw do ostygnięcia.

Ciasto francuskie przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj do niego przygotowany farsz. Wystające ciasto potnij na paski i zaplataj na przemian niczym warkocz.

Całość posmaruj rozbitym i rozmieszanym jajkiem dla uzyskania złocistego koloru po upieczeniu. Piecz w 180 stopniach przez 30-35 minut.

Tak przygotowane danie możesz podać swoim gościom i rodzinie. Z pewnością będą zachwyceni! Jeśli posiadasz w lodówce dodatkowe produkty to możesz wzbogacić nadzienie.

Sprawdzą się tu na przykład różne warzywa lub pieczarki. Eksperymentuj, aby uzyskać idealny smak dla siebie!

error: Treść zabezpieczona !!