Wygląda zachwycająco a smakuje obłędnie! Przepis na to włoskie ciasto orzechowe otrzymałam od mojej cioci, która piecze je na święta.

Dziś mam przyjemność przedstawić Wam nie skomplikowane, ale niesamowicie smaczne ciasto orzechowe. Wygląda zachwycająco a smakuje obłędnie!

Wyobraź sobie: miękkie ciasto, delikatna śmietanka i chrupiąca czekolada… Ach, jakie to pyszne połączenie!

Składniki:

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki;
  • 150 g orzechów włoskich;
  • 150 g cukru;
  • 4 białka;
  • Szczypta soli i kwasku cytrynowego;

Na nadzienie:

  • 80 + 30 + 5 gr ciemnej czekolady;
  • 1/3 szklanka cukru pudru;
  • 300 ml śmietany kremówki.

Przygotowanie:

Podpraż orzechy włoskie na suchej patelni i zmiażdż, drobno, ale nie na gładką masę. Ubij białka ze szczyptą soli i kwasku cytrynowego. Stopniowo dodawaj cukier i ubijaj aż do uzyskania sztywnej piany. Dodaj mąkę i orzechy, mieszaj, aż uzyskasz gładką masę. Z pergaminu wytnij 6 kółek o średnicy 18 cm.

Posyp każde koło mąką i rozłóż ciasto na każdym okręgu. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 C. Piecz każde ciasto przez 5 minut. Wyjmując je z piekarnika używaj szerokiej szpatułki, aby oddzielić ciasto od papieru. Pozostaw lekko do ostygnięcia. Rozpuść 80 g ciemnej czekolady w kąpieli wodnej.

Posmaruj 5 ciastek czekoladą za pomocą pędzla, szóstego nie smaruj. Pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Odłóż 4 łyżki do osobnej miski. Dodaj 30 g startej czekolady do pozostałej śmietany, wymieszaj. Rozłóż bitą śmietanę na każdym ciastku.

Złóż razem i przykryj górną warstwą nieposmarowanego czekoladą ciasta. Posmaruj całe ciasto odłożoną bitą śmietaną bez czekolady. Posyp górę ciasta grubo startą ciemną czekoladą.

Włóż do lodówki. Poczekaj kilka godzin i gotowe! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!