Pieczę to ciasto jabłkowe trzy razy w tygodniu: Jabłka krojone i oblewane ciastem tworzą smakowitą symfonię.

Oto przepis na pyszną i łatwą w przygotowaniu szarlotkę, która jest delikatna i niesamowicie smakowita.

Potrzebne składniki:

  • Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
  • Mąka pszenna: 300 gramów
  • Sok z jednej połowy cytryny
  • Cukier: 150 gramów
  • Masło: 80 gramów
  • Jabłka: 3 sztuki
  • Jajka: 3 sztuki
  • Mleko: 180 ml
  • Dodatkowe masło do posmarowania formy

Jak przygotować:

Rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Jajka ubijamy z cukrem.

Do ubitych jaj dodajemy mleko i miękkie masło, następnie ponownie ubijamy.

Na sam koniec wsypujemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.

Jabłka kroimy na kawałki, nie obierając ich ze skórki, usuwamy jedynie gniazda nasienne.

Pokrojone jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy jabłka do formy o wymiarach 21×31 cm, wcześniej wysmarowanej masłem.

Następnie przykrywamy jabłka ciastem, wyrównując powierzchnię. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 minut.

Po upieczeniu posypujemy szarlotkę cukrem pudrem.

Smacznego życzymy! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!