Ciasto gotowe w minutę i wystarczy wrzucić truskawki, wlać ciasto i upiec: Szybki i łatwy przepis na ciasto truskawkowe.

Szybki i łatwy przepis na aromatyczne oraz obłędnie smaczne ciasto truskawkowe. Idealny dodatek do kawy lub herbaty, który pokocha cała Twoja rodzina!

Potrzebujesz:

  • Forma o średnicy 22 cm
  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g oleju słonecznikowego
  • 70 g cukru pudru
  • 90 ml mleka
  • 2 jajka
  • 10 g soku z cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • truskawki

Przygotowanie:

Przykryj spód formy papierem do pieczenia. Truskawki umyj, usuń szypułki. Ułóż je na dnie formy.

Jajka ubij z cukrem, dodaj szczyptę soli, proszek do pieczenia i ponownie ubij.

Następnie stopniowo wsyp mąkę i wlej mleko. Kolejno dodaj olej, skórkę z cytryny i sok. Polej truskawki przygotowanym ciastem.

Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 165°C przez około 50 minut.

Niech ciasto całkowicie ostygnie, możesz je posypać cukrem pudrem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!