Ciasto waflowe, które zrobisz w zaledwie 15 minut. Smakuje obłędnie – bez pieczenia, bardzo prosty przepis

Oto prosty przepis na ciasto waflowe, które przyrządzisz bez pieczenia w 15 minut.

Gotowy wyrób, to doskonały dodatek do filiżanki herbaty lub pachnącej kawy w miłym towarzystwie rodziny czy przyjaciół.

Potrzebne składniki:

  • duże wafle – 2 szt
  • dżem (jaki lubisz) – 350 g
  • herbatniki – 34 szt
  • czekolada – 50 g
  • masło – 125 g
  • cukier – 100
  • woda – 100 ml
  • kakao w proszku – 1 łyżka
  • mielone herbatniki – 150 g
  • mielone orzechy włoskie – 70 g

Produkty do dekoracji:

  • gorzka czekolada – 50 g
  • biała czekolada – 50 g
  • do smaku bita śmietana

Proces tworzenia:

Oba wafle posmaruj dżemem i na jednym z nich ułóż herbatniki. Do garnka wlej 100 ml wody, następnie wsyp do niego 100 g cukru. Zagotuj wodę z cukrem i mieszaj, aż cukier się rozpuści.

Dodaj do tego czekoladę, kakao i masło. Mieszaj składniki w garnku, aż wszystkie się połączą. Następnie wrzuć zmielone orzechy i rozdrobnione herbatniki.

Na herbatnikach ułożonych wcześniej na waflu, rozprowadź przygotowaną w garnku masę. Na niej ułóż następną warstwę herbatników.

Na to połóż wafla, posmarowanego dżemem, który utworzy ostatnią warstwę pysznego deseru. Aby wyrób stał się bardziej spójny, postaw na nim tacę z dwoma kartonami mleka i włóż do lodówki na 2-3 godziny.

W tym czasie przygotuj lukier do polania deseru.

Włóż do rondelka połamaną białą czekoladę, dodaj śmietany i mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Tak przyrządzoną masą posmaruj wierzch wafla.

Rozpuść też gorzką czekoladę, dodaj bitej śmietany i udekoruj tym deser. I to wszystko.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!