Coś niesamowitego: Pyszny, delikatny deser możesz przygotować bez mąki i jajek. Przepis.

Ciasto bez jajek i mleka? Nic prostszego. Przedstawiamy przepis na szybki i łatwy deser, który pokocha każde podniebienie.

Potrzebne składniki:

Biała warstwa:

  • 60ml oleju
  • 200g mąki
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 220ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Ciemna warstwa:

  • 60ml oleju
  • 180g mąki
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 240ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 30g kakao

Przygotowanie:

Przygotuj wszystkie składniki. Przygotowanie ciasta zaczniemy od jasnej masy.

Gorącą wodę zmieszaj z esencją waniliową.

Wszystkie sypkie składniki (cukier, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli) dodaj do mąki.

Połącz razem przygotowane masy i mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotową mieszankę przelej do formy

Ciemna masa nie będzie wcale trudniejsza. Wszystkie składniki łączymy dokładnie w ten sam sposób, jedyną różnicą jest to, że do sypkiej części dodajemy kakao.

Gdy obie masy zostały przygotowane i przelane już do formy na ciasto czas wstawić je do pieca. Ciasto piecz w 180 stopniach przez mniej więcej 40 minut.

Gotowe ciasto możesz udekorować w dowolny sposób. Na przykład polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

error: Treść zabezpieczona !!