W pierwszej kolejności na patelni należy roztopić masło, oprószyć je mąką i podgrzać na małym ogniu, nieustannie mieszając do momentu aż mąka zbrązowieje. Następnie należy dodać pół łyżeczki soli i stopniowo należy dodawać mleko. Oczywiście całość nieustannie należy mieszać.
W taki sposób powstanie biały sos, który gotujemy przez 3 bądź 4 minuty na bardzo małym ogniu. Gdy sos będzie gotowy odstawiamy go na bok, gdyż sos musi ostygnąć przez około 10-15 minut. Cukinię należy umyć i zatrzeć na tarce, a następnie odstawić na sitko aby odsączyć się z niej nadmiaru wilgoci.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza, a do przygotowanego wcześniej sosu należy dodać 4 żółtka i 60 g startego sera. Cukinię dodatkowo należy odcisnąć w dłoniach i dodać do mieszanki. Wówczas należy obsypać całość pieprzem i dokładnie wymieszać. Następnie należy ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Gdy to zrobimy powoli należy dodawać białka do miski z pozostałymi składnikami. Całość delikatnie musimy wymieszać tak, aby wszystko pozostało puszyste. Blachę należy posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na blachę przelewamy całą naszą masę, posypujemy ją serem i przykrywamy plastrami masła.