Ciasto z cukinii to niezwykle apetyczny sposób na wykorzystanie tego letniego warzywa. Przepis.

W pierwszej kolejności na patelni należy roztopić masło, oprószyć je mąką i podgrzać na małym ogniu, nieustannie mieszając do momentu aż mąka zbrązowieje. Następnie należy dodać pół łyżeczki soli i stopniowo należy dodawać mleko. Oczywiście całość nieustannie należy mieszać.

W taki sposób powstanie biały sos, który gotujemy przez 3 bądź 4 minuty na bardzo małym ogniu. Gdy sos będzie gotowy odstawiamy go na bok, gdyż sos musi ostygnąć przez około 10-15 minut. Cukinię należy umyć i zatrzeć na tarce, a następnie odstawić na sitko aby odsączyć się z niej nadmiaru wilgoci.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza, a do przygotowanego wcześniej sosu należy dodać 4 żółtka i 60 g startego sera. Cukinię dodatkowo należy odcisnąć w dłoniach i dodać do mieszanki. Wówczas należy obsypać całość pieprzem i dokładnie wymieszać. Następnie należy ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Gdy to zrobimy powoli należy dodawać białka do miski z pozostałymi składnikami. Całość delikatnie musimy wymieszać tak, aby wszystko pozostało puszyste. Blachę należy posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na blachę przelewamy całą naszą masę, posypujemy ją serem i przykrywamy plastrami masła.

Ciasto powinno piec się w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto jest gotowe.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!