Przepis na proste i smaczne ciasto kawowe, z dodatkiem orzechów. Moi goście oszaleli na jego punkcie

Zainspiruj się blogiem „Kulinarna Maniusia”  i przygotuj pyszny deser kawowy z kremem, orzechami, ziarnami amarantusa i orkiszu. Ciasto jest smaczne i szybkie w przygotowaniu. Wygląda pięknie i nie wymaga pieczenia.

Potrzebujesz:

  • 500 g serka mascarpone
  • 5 łyżeczek kawy zbożowej
  • 40 g amarantusa ekspandowanego
  • 160 g herbatników
  • 1 łyzeczka masła do posmarowania formy
  • 70 g orzechów nerkowca – posiekanych
  • 3 łyżki ksylitolu – cukru brzozowego
  • 750 ml śmietany 30%
  • 70 g ekspandowanego ziarna orkiszu

Na posypkę:

  • 70 g ekspandowanego ziarna orkiszu
  • garść płatków migdałowych

Przygotowanie:

Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem. Na dno wyłóż część herbatników i odstaw. Śmietanę (schłodzoną), serek mascarpone, cukier puder i kawę zmiksuj na gęstą masę. Dodaj ekspandowane ziarna amarantusa, orkiszu i rozdrobnione orzechy nerkowca.

Całość wymieszaj. Masę podziel na pół – jedną część wyłóż na przygotowaną formę z herbatnikami. Wyrównaj i przykryj pozostałymi herbatnikami. Wylej resztę masy. Całość posyp płatkami migdałowymi i orkiszem. Gotowe ciasto odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!