Zdecydowanie polecam wszystkim wypróbowanie tego przepisu. Notatka: Do odmierzenia składników użyłam klasycznego kubka o pojemności 250 ml.
Ciasto:
Krem:
Lukier:
Najpierw ubij jajka z cukrem na piankę.
Dodaj olej i chwilę mieszaj. Dodaj muesli i mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec dodaj do ciasta zwykłą mąkę i proszek do pieczenia. Po prostu lekko mieszamy łyżką. Przygotowane ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 20-25 minut (uwaga, każdy piekarnik piecze inaczej). Upieczone ciasto polać kawą rozpuszczalną i posypać dżemem. Dałem naszą domowej roboty morelę, ale używam też wiśni. Lepiej wybrać mniej słodki dżem.
Niech ciasto ostygnie. W międzyczasie wymieszaj w misce mascarpone i bitej śmietany (200 ml). Nie mieszaj przez długi czas, aby krem się nie skrzepł. Nie musisz dodawać cukru, ciało jest całkiem słodkie.