Ciasto czekoladowe z mascarpone: Najlepsze szybkie ciasto, jakie kiedykolwiek upiekłam. Przepis.

Ten przepis na ciasto przysłała mi moja koleżanka za pośrednictwem portalu społecznościowego i od razu wiedziałam, że muszę go spróbować. Teraz przygotowuję go prawie co tydzień i każdemu smakuje wyśmienicie.

Zdecydowanie polecam wszystkim wypróbowanie tego przepisu. Notatka: Do odmierzenia składników użyłam klasycznego kubka o pojemności 250 ml.

Składniki:

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka granoli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju

Krem:

  • 250-300 g Mascarpone (jeśli nie, możesz zastąpić miękkim twarogiem)
  • 200 ml 33% śmietanki do ubijania

Lukier:

  • Bita śmietana
  • Gorąca lub parzona czekolada
  • dżem morelowy
  • kawa rozpuszczalna

Przygotowanie:

Najpierw ubij jajka z cukrem na piankę.

Dodaj olej i chwilę mieszaj. Dodaj muesli i mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec dodaj do ciasta zwykłą mąkę i proszek do pieczenia. Po prostu lekko mieszamy łyżką. Przygotowane ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 20-25 minut (uwaga, każdy piekarnik piecze inaczej). Upieczone ciasto polać kawą rozpuszczalną i posypać dżemem. Dałem naszą domowej roboty morelę, ale używam też wiśni. Lepiej wybrać mniej słodki dżem.

Niech ciasto ostygnie. W międzyczasie wymieszaj w misce mascarpone i bitej śmietany (200 ml). Nie mieszaj przez długi czas, aby krem ​​się nie skrzepł. Nie musisz dodawać cukru, ciało jest całkiem słodkie.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i stopniowo dodawać śmietankę do ubijania (około 100 ml). Mascarpone rozsmarować na wystudzonym cieście i polać wszystko rozpuszczoną czekoladą.

error: Treść zabezpieczona !!