Rozpływające się w ustach jabłka sprawiają, że ciasto smakuje wybornie i nigdy się nie znudzi. Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego do kawy albo spodziewasz się gości, to nie wahaj się ani chwili i skorzystaj z tego przepisu. Jestem pewna, że na jednym razie się nie skończy i jeszcze nieraz będziesz do niego wracać.
W pierwszej kolejności umyj i obierz jabłka oraz zetrzyj je na tarce. Następnie przełóż jabłka do garnka, dodaj do nich oba rodzaje cukru i duś na małym ogniu do momentu, aż jabłka staną się miękkie. Zmniejsz ogień i dodaj do jabłek kaszę mannę oraz sok z cytryny. Jeżeli zamiast kaszy manny używasz bułki tartą, to najpierw podsmaż ją na patelni na sucho i dopiero potem dodaj do jabłek. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
W międzyczasie przygotuj ciasto. Wystarczy, że dokładnie wymieszaj ze sobą wymienione składniki. Pamiętaj tylko, żeby śmietanę do ciasta dodawać na raty, tak aby ciasto nie zrobiło się zbyt rzadkie. Przygotowane ciasto powinno być jednolite i gładkie. Uformuj je na kształt bochenka chleba i podziel na dwie równe części. Każdą z nich zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij je z lodówki i każdą z nich rozwałkuj.
Przygotuj blachę o wymiarach 24×36 cm. Na spód wyłóż pierwszą warstwę ciasta, a następnie przykryj przygotowanym wcześniej nadzieniem z jabłek. Na wierzch połóż druga warstwę ciasta. Nakłuj ciasto widelcem i włóż je do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Piecz całość przez około 45 minut w temperaturze 200 stopni.