To ciasto mogę robić codziennie, zmieniam tylko owoce: 5 minut przygotowania – Przepis.

To ciasto truskawkowe zachwycające swoją miękkością sprawi, że każdy kto je zje, poczuje się niczym w najlepszej kawiarni. Przepis na nie jest idealny, wystarczy zmienić tylko gatunek owoców, a wciąż będzie uszczęśliwiać podniebienie. Samo przygotowanie go zajmuje zaledwie pięć minut. (Nie licząc czasu pieczenia.)

Składniki:

  • truskawki lub inne dowolne owoce
  • 180 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 120 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 g cukru waniliowego

Przygotowanie:

Do miski wbij jajka, wsyp cukier oraz cukier waniliowy. Całość ubij. Wlej do tego olej, mleko i wymieszaj. Do powstałej masy wsyp suche składniki – proszek do pieczenia i przesianą przez sito mąkę. Wszystkie składniki wymieszaj trzepaczką na gładką masę.

Przygotuj formę o średnicy 22-24 cm. Natłuść ją i posyp delikatnie mąką. Wylej ciasto do foremki. Wyłóż na nie uprzednio umyte owoce. Blaszkę z ciastem wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika do temperatury 180 °C. Piecz ciasto przez około 35 minut. Delektuj się smakiem wybornego smakołyku. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!