Przepis na ciasto czekoladowe, które jest przekładane dżemem i smakuje niemal wszystkim.
Ciasto czekoladowe zazwyczaj cieszy się wielką popularnością ze względu na swój specyficzny smak i niepowtarzalny zapach.
Ciasto przygotowane z tego przepisu jest tym lepsze, iż szybko się go wykonuje, a dodanie oleju sprawia, że rozpływa się w ustach. Idealnie nadaje się do niedzielnej kawki. Dobrze prezentuje się również przy okazji większych uroczystości.
Do wykonania ciasta potrzebujemy:
- 5 jajek,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 szklankę mąki półgrubej,
- proszek do pieczenia,
- 1 szklankę czekoladowego musli,
- 1 szklankę oleju,
- wiśnie z kompotu ewentualnie posiekane orzechy.
- Do nadzienia najlepiej użyć kwaśnego dżemu np. z czarnej porzeczki lub innego ulubionego.
Sposób wykonania:
Mieszamy w miseczce mąkę, proszek i musli. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy, pod koniec wsypujemy cukier puder i kontynuujemy ubijanie. Przelewamy do niej żółtka. Łączymy składniki za pomocą miksera.
Do tak przygotowanej masy jajecznej wlewamy olej, który dokładnie musimy połączyć używając robota. Następnie wsypujemy delikatnie zmieszane suche składniki i okrężnymi ruchami łyżki doprowadzamy do pełnego połączenia się wszystkich składników.
Ciasto wylewamy na nasmarowaną i posypaną kaszą manną blachę. Blachę można również wyłożyć papierem do pieczenia. Wówczas nie trzeba już jej smarować i posypywać. Na wierzch ciasta rozkładamy połówki wiśni z kompotu lub pokrojone orzechy.
Ciasto pieczemy w piekarniku ustawionym w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie smarujemy górę ciasta dżemem. Na tak przygotowany wypiek rozlewamy polewę czekoladową.
Polewa:
- 200 g czekolady do gotowania,
- słodka śmietana.
Czekoladę roztapiamy na małym ogniu, dodajemy śmietankę i ubijamy do połączenia się składników. Lekko gęstniejącą polewę rozlewamy na ciasto. Zamiast polewy można zetrzeć tabliczkę czekolady i posypać równomiernie po cieście.