Nic dziwnego! Nie ma nic lepszego niż świeży wypiek na bazie naturalnych, sezonowych owoców. Wypróbuj poniższy przepis, a Twoja rodzina z pewnością to doceni. Receptura ta znana jest od lat, dzięki czemu masz pewność, że placek wyjdzie wyśmienity.
Do gorącego mleka dodaj drożdże oraz 2 łyżki cukru i starannie wymieszaj. Do miski dodaj przesianą uprzednio mąkę, 50 g roztopionego masła oraz szczyptę soli.
Wlej do tego zaczyn i mieszaj, aż powstanie gęsta masa. Ciasto należy wyrabiać tak długo, aż będzie jednolite i nieprzywierające do rąk. Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Owoce oczyść, przekrój na pół. Pozbądź się pestek i układaj śliwki równomiernie po całym cieście. Następnie odczekaj jeszcze około 20 minut. W tym czasie z pozostałych produktów przygotuj kruszonkę i posyp po owocach.