Placek ze śliwkami z kruszonką z przepisu mojej babci – to ciasto wygrywa w moim domu.

Placek ze śliwkami to jedno z najpopularniejszych ciast w polskich domach. Jednak okazuje się, że wypiekane jest równie często za naszą zachodnią granicą. Niemcy przygotowują to ciasto zwłaszcza na rozpoczęcie zbioru śliwek.

Nic dziwnego! Nie ma nic lepszego niż świeży wypiek na bazie naturalnych, sezonowych owoców. Wypróbuj poniższy przepis, a Twoja rodzina z pewnością to doceni. Receptura ta znana jest od lat, dzięki czemu masz pewność, że placek wyjdzie wyśmienity.

W trakcie wypieku owoce wypuszczają swój naturalny sok, dzięki czemu drożdżowy spód przechodzi słodkim aromatem. Ciasto jest kruche, a jednocześnie nie wysusza się.

Czego potrzebujesz:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 120 g masła
  • 140 g mleka
  • 1 kg śliwek
  • 100 g cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Do gorącego mleka dodaj drożdże oraz 2 łyżki cukru i starannie wymieszaj. Do miski dodaj przesianą uprzednio mąkę, 50 g roztopionego masła oraz szczyptę soli.

Wlej do tego zaczyn i mieszaj, aż powstanie gęsta masa. Ciasto należy wyrabiać tak długo, aż będzie jednolite i nieprzywierające do rąk. Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.

Formę do pieczenia delikatnie nasmaruj, przełóż do niej ciasto i rozłóż na całej powierzchni. Boki pozostaw nieco wyższe.

Owoce oczyść, przekrój na pół. Pozbądź się pestek i układaj śliwki równomiernie po całym cieście. Następnie odczekaj jeszcze około 20 minut. W tym czasie z pozostałych produktów przygotuj kruszonkę i posyp po owocach.

Ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 30 minut w 200 stopniach. Gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!