Wręcz rozpływa się w ustach: Czekoladowe ciasto Paula Robesona – Proste w wykonaniu. Zakochacie się w nim

Czekoladowe ciasto Paula Robesona to doskonały deser dla wszystkich miłośników czekolady i delikatnych, śmietankowych kremów.

Zyskało swoją nazwę dzięki aktorowi i piosenkarzowi operowemu Paulowi Robesonowi ze względu na symbolikę, która nawiązuje do wyglądu śpiewaka. Czekoladowy biszkopt  obrazuje skórę aktora, biały krem zęby, a posypka na wierzchu czarne włosy.

Przed przygotowywaniem biszkoptów należy zapoznać się z kilkoma ważnymi zasadami.

1. Nie zastępuj masła tanią margaryną roślinną.

2. Korzystaj wyłącznie z prawdziwego kakao. Pozwoli to uzyskać prawidłowy kolor, smak i aromat ciasta.

3. Wybierz tłustą śmietaną, dzięki której krem będzie gęsty i puszysty.

4. Przed pieczeniem wyjmij wszystkie składniki z lodówki, tak aby miały temperaturę pokojową. Wyjątkiem jest śmietana, którą należy przygotować bezpośrednio przed ubijaniem.

Po zapoznaniu się z powyższymi zasadami pieczenia biszkoptów możesz przygotować nasze czekoladowe ciasto.

Składniki:

  • * 300 gramów mąki pszennej,
  • * 200 gramów cukru,
  • * 2 kurze jajka,
  • * 80 gramów masła extra,
  • * 250 ml kefiru,
  • * 600 gramów śmietany o 18% zawartości tłuszczu,
  • * 2 łyżki kakao,
  • * 1 łyżka cukru waniliowego,
  • * 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • * 80 gramów cukru pudru,
  • * 100 gramów orzechów włoskich.

Przygotowanie:

W głębokiej misce wymieszać sypkie składniki – mąkę, sodę oczyszczoną i kakao. Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać masło, które wcześniej zostało stopione w kąpieli wodnej.

Wymieszać wszystkie składniki za pomocą trzepaczki. Połączyć z kefirem i ubić ponownie. Całość wlać do suchych składników i wymieszać. Otrzymana masa powinna być gładka i jednolita.

Przygotować naczynie do pieczenia. Formę o średnicy 25 cm wyłożyć pergaminem lub papierem do pieczenia. Nasmarować odrobiną masła. Wlać ciasto i piec przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C. Wyjąć i ostudzić.

Odciąć dwucentymetrową wierzchnią warstwę biszkoptu i drobno posiekać. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na 3 równe części.

Krem przygotować przez ubicie śmietany z cukrem pudrem. Dodać wcześniej zmielone orzechy i wymieszać. Część orzechów pozostawić do posypania ciasta.

Posmarować kremem wszystkie warstwy, boki oraz wierzch ciasta. Obsypać posiekaną wcześniej częścią biszkoptu. Udekorować orzechami oraz kwaśnymi owocami np. wiśniami.

Nasze ciasto będzie idealnym dodatkiem do kawy i herbaty. Z pewnością zachwycisz jego smakiem wszystkich znajomych i rodzinę. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!