Wręcz rozpływa się w ustach: Czekoladowe ciasto Paula Robesona – Proste w wykonaniu. Zakochacie się w nim
Czekoladowe ciasto Paula Robesona to doskonały deser dla wszystkich miłośników czekolady i delikatnych, śmietankowych kremów.
Zyskało swoją nazwę dzięki aktorowi i piosenkarzowi operowemu Paulowi Robesonowi ze względu na symbolikę, która nawiązuje do wyglądu śpiewaka. Czekoladowy biszkopt obrazuje skórę aktora, biały krem zęby, a posypka na wierzchu czarne włosy.
Przed przygotowywaniem biszkoptów należy zapoznać się z kilkoma ważnymi zasadami.
1. Nie zastępuj masła tanią margaryną roślinną.
2. Korzystaj wyłącznie z prawdziwego kakao. Pozwoli to uzyskać prawidłowy kolor, smak i aromat ciasta.
3. Wybierz tłustą śmietaną, dzięki której krem będzie gęsty i puszysty.
4. Przed pieczeniem wyjmij wszystkie składniki z lodówki, tak aby miały temperaturę pokojową. Wyjątkiem jest śmietana, którą należy przygotować bezpośrednio przed ubijaniem.
Po zapoznaniu się z powyższymi zasadami pieczenia biszkoptów możesz przygotować nasze czekoladowe ciasto.
Składniki:
- * 300 gramów mąki pszennej,
- * 200 gramów cukru,
- * 2 kurze jajka,
- * 80 gramów masła extra,
- * 250 ml kefiru,
- * 600 gramów śmietany o 18% zawartości tłuszczu,
- * 2 łyżki kakao,
- * 1 łyżka cukru waniliowego,
- * 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- * 80 gramów cukru pudru,
- * 100 gramów orzechów włoskich.
Przygotowanie:
W głębokiej misce wymieszać sypkie składniki – mąkę, sodę oczyszczoną i kakao. Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać masło, które wcześniej zostało stopione w kąpieli wodnej.
Wymieszać wszystkie składniki za pomocą trzepaczki. Połączyć z kefirem i ubić ponownie. Całość wlać do suchych składników i wymieszać. Otrzymana masa powinna być gładka i jednolita.
Przygotować naczynie do pieczenia. Formę o średnicy 25 cm wyłożyć pergaminem lub papierem do pieczenia. Nasmarować odrobiną masła. Wlać ciasto i piec przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C. Wyjąć i ostudzić.
Odciąć dwucentymetrową wierzchnią warstwę biszkoptu i drobno posiekać. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na 3 równe części.
Krem przygotować przez ubicie śmietany z cukrem pudrem. Dodać wcześniej zmielone orzechy i wymieszać. Część orzechów pozostawić do posypania ciasta.
Posmarować kremem wszystkie warstwy, boki oraz wierzch ciasta. Obsypać posiekaną wcześniej częścią biszkoptu. Udekorować orzechami oraz kwaśnymi owocami np. wiśniami.