Najpierw przygotuj 8 sztuk litrowych słoików. Umyj je sodą oczyszczoną i dokładnie wysusz – nie trzeba ich sterylizować. Następnie włóż po jednym parasolu kopru do każdego słoika.
Dodaj także po 2-3 ząbki obranego czosnku, plasterku chilli z nasionkami, liściu laurowym, około 8 ziaren pieprzu i 2-3 ziaren ziela angielskiego. Cukinie dokładnie umyj i odetnij końce. Potem pokrój je w grube plasterki – około 2-centymetrowe. Ciasno ułóż warzywa w słoiku, możesz dodać na tym etapie więcej kopru.
Przygotuj zalewę. Na 8 słoików będzie to około 5 litrów. Na jeden litr zalewy dodaj łyżkę soli i 1,5 łyżki cukru. Marynatę wymieszaj i zagotuj.
Teraz wlej po 2 łyżki octu do każdego słoika. Aby nie pękały, zalewaj je wrzącym naparem przelewając płyn na łyżkę położoną na cukiniach. Tak przygotowane przetwory zakręć dokładnie, odwróć słoiki do góry dnem i zawiń je w koc lub szmatki. Pozostaw do ostygnięcia i gotowe.