Ta cukinia smakuje lepiej niż ogórki. Poznaj ten unikalny przepis. Robię od razu więcej słoików bo smakuje obłędnie

Marynowana cukinia jest absolutnym hitem w tym sezonie. Smakuje jak kiszone ogórki i jest idealnym dodatkiem do dań lub samodzielną przekąską. Przygotuj od razu kilka słoików, żeby nie zabrakło przez całą zimę. Ma świetny smak i zapewnia porcję witamin poza sezonem na świeże warzywa.

Składniki:

  • 5kg młodej cukinii,
  • pęczek kopru,
  • 3 główki czosnku,
  • 20g czarnego, ziarnistego pieprzu,
  • papryczka chilli,
  • garść liści laurowych,
  • 16 łyżek białego octu,
  • 25g ziela angielskiego,
  • sól i cukier.

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj 8 sztuk litrowych słoików. Umyj je sodą oczyszczoną i dokładnie wysusz – nie trzeba ich sterylizować. Następnie włóż po jednym parasolu kopru do każdego słoika.

Dodaj także po 2-3 ząbki obranego czosnku, plasterku chilli z nasionkami, liściu laurowym, około 8 ziaren pieprzu i 2-3 ziaren ziela angielskiego.  Cukinie dokładnie umyj i odetnij końce. Potem pokrój je w grube plasterki – około 2-centymetrowe. Ciasno ułóż warzywa w słoiku, możesz dodać na tym etapie więcej kopru.

Przygotuj zalewę. Na 8 słoików będzie to około 5 litrów. Na jeden litr zalewy dodaj łyżkę soli i 1,5 łyżki cukru. Marynatę wymieszaj i zagotuj.

Teraz wlej po 2 łyżki octu do każdego słoika. Aby nie pękały, zalewaj je wrzącym naparem przelewając płyn na łyżkę położoną na cukiniach. Tak przygotowane przetwory zakręć dokładnie, odwróć słoiki do góry dnem i zawiń je w koc lub szmatki. Pozostaw do ostygnięcia i gotowe.

Tak przygotowane cukinie możesz przechowywać w zaciemnionym miejscu – spiżarni czy piwnicy – nawet przez rok. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!