Wybierz sprawdzoną recepturę, wykorzystaj zdrowe warzywo i upiecz ciasto dla całej swojej rodziny.

Zajmiemy się najpierw przygotowaniem ciasta.  

Drożdże, mleko i cukier wymieszaj (zrób rozczyn), przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Aby nie marnować czasu – umyj cukinię , ewentualnie obierz ja ze skóry i zetrzyj na tarce. Posól ją i pozostaw. Po około 15 minutach odciśnij nadmiar wody.

Przygotuj miskę i wymieszaj całą resztę składników na ciasto z rozczynem tj;

  • 4 łyżeczki soli;
  • 300 g mąki pszennej;
  • 100 g kwaśnej śmietany;
  • 1 żółtko;
  • rozczyn zrobiony z drożdży.

Ciasto wyrób ręcznie na gładką kulę i odstaw aby odpoczęło. Nie zapomnij przykryć go ściereczką.

Zabierzmy się za nadzienie.

Weź drugą cukinię i postępuj z nią tak jak z poprzednią. Zetrzyj, posól i odsącz. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor. Następnie dodaj cukinię, masło. Zmniejsz ogień i często mieszaj. Ostudź farsz.

Rozwałkowywanie ciasta:

  • Rozwałkuj ciasto na podsypanej stolnicy. Dodaj 1/3 farszu i zwiń w kulkę, tak aby farsz wymieszał się z ciastem. Powtórz to minimum 3 razy;
  • Końcowy etap rozwałkowanego ciasta to ciasto o  grubości 1.5 cm;
  • Wytnij wtedy okręgi o dowolnej wielkości;
  • Natrzyj je żółtkiem , ewentualnie żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka

Piecz przez 20-25 minut w 200 stopniach Celsjusza. Ciesz się smakiem przepysznych cukiniowych przysmaków. Smacznego

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!