Przepyszny sposób na cukinię w piekarniku. Obłędny smak. Wszyscy są zachwyceni jej smakiem.

Dania z piekarnika są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowsze od tych smażonych na oleju.

Jeżeli szukasz czegoś pysznego i niskokalorycznego, to mam dla ciebie przepis na cukinię z piekarnika. Jest to naprawdę lubiane warzywo, które wyróżnia się swoimi prozdrowotnymi właściwościami.

Takie danie przygotujesz bardzo łatwo i szybko, dlatego możesz mieć pewność, że na pewno się uda. W moim domu cukinia jest naprawdę lubiana i staram się podawać ją na różne sposoby. Dzisiejsza propozycja jest wręcz uwielbiana przez moją rodzinę.

Składniki, których potrzebujesz:

  • 2 niewielkie cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki śmietany
  • olej roślinny
  • sól i pieprz
  • lubiane zioła do przyprawienia

Jak przygotować zapiekaną cukinię?

Na początku umyj cukinię, a następnie ją obierz. Tak przygotowane warzywo pokrój w średniej grubości plasterki. Do plastikowej i wytrzymałej torby wsyp mąkę oraz sól wraz z pieprzem.

Do tej samej reklamówki wrzuć pokrojoną cukinię i zakręć woreczek tak, by było w nim trochę powietrza. Wstrząśnij torebką, by dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

Przygotuj sporą blachę na cukinię i posmaruj ją trzema łyżkami oleju roślinnego. Włącz piekarnik i nastaw go na około 180 stopni. Przełóż warzywa w panierce na blachę, a następnie wsadź ja do rozgrzanego urządzenia.

Po 10 minutach wyjmij cukinię, przekręć ją na drugą stronę i ponownie wstaw do piekarnika na kolejne 5 – 10 minut. W międzyczasie przygotuj sos składający się z majonezu, posiekanego czosnku i ulubionych przypraw.

Cukinię podawaj zaraz po wyjęciu z piekarnika, gdy jest jeszcze ciepła i chrupiąca. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!