Każdy się zajadał i prosił o dokładkę. To danie błyskawicznie znika z talerza. Oto przepis

Cukinia jest warzywem, które potrafi podbić serce i podniebienie niejednej osoby, która miała okazję ją jeść.

Oczywiście zależy od zastosowania i przygotowania, dlatego też mamy dla Ciebie przepis na szybkie danie z cukinią, które z pewnością spowoduje zamiłowanie wśród osób, które mają okazję tego spróbować.

Jest to przepis na hiszpańską tortillę, w której podstawą jest cukinia, jaja, cebula, przyprawy i wszystko inne wedle Twojego uznania. Szybko, łatwo, smacznie i syto — no czego chcieć więcej?

Jak przygotować hiszpańską tortillę?

W pierwszej kolejności istotne jest przygotowanie cebuli. Obierz, obmyj i posiekaj, a po tym podsmaż ją na oleju do osiągnięcia złocistego koloru.

Następnie należy przygotować cukinię (około 400 gram) – obrać ze skóry, umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Po starciu całości konieczne jest jej odciśnięcie.

Połowę tego, co udało nam się zetrzeć na tarce, należy dorzucić do smażącej się cebuli, by razem grzały się przez około 4 minuty. W międzyczasie drugą połowę naszego głównego składnika należy ubić w misce z 4 jajkami.

Podsmażoną mieszankę cukinii i cebuli należy wlać do mieszanki cukinii i jajka, przyprawić, a następnie wlać ponownie na patelnię z olejem.

Gdy masa zacznie się ścinać, połóż na wierzchu plastry pomidora (około jeden duży wystarczy) i posyp serem (około 50 gram). Przykryj patelnię, zmniejsz ogień i daj się poddusić naszej mieszance (możesz też taki miks wrzucić do piekarnika i zapiec).

Kiedy zobaczysz, że cała masa skomponowała się w jedną całość, zdejmij z ognia i wyłóż na talerze. Gotowe!

Pamiętaj o tym, że jest to przepis opcjonalny. Hiszpańska tortilla jest na tyle uniwersalnym daniem, że możesz dodać do niej krewetki bądź mięso z kurczaka, możesz dodać również podduszone pieczarki dla smaku. Nikt nie broni Ci eksperymentować w kuchni i stworzyć nową jakość.

error: Treść zabezpieczona !!