Cytrynowe maślane ciasteczka – z tego przepisy wychodzą najlepsze. Są kruche nawet przez 3 dni. Super smak!

Cytrynowe ciastka są doskonałą przekąską, którą pokochają nawet dzieci niejadki.

Dzięki urzekającemu smakowi oraz nieziemskiemu zapachowi nadają wieczorowi niepowtarzalnego klimatu. Są doskonałe nie tylko na święta.

Do ich przygotowania potrzebujesz:

  • Masło 80 dag,
  • Mąka pszenna 300 g,
  • Jajko 2 szt.,
  • Proszek do pieczenia 2 łyżki,
  • Kwaśna śmietana 2 łyżki,
  • Cytryna 1 szt.,
  • Olej do słonecznikowy – opcjonalnie do smaku,
  • Cukier puder – opcjonalnie do smaku,
  • Cukier 2 łyżki.

Sposób przygotowania:

Najpierw zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z połowy cytryny, następnie dodaj śmietanę i miękkie masło. Ubij produkty. Po czym przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieć ze wszystkich składników ciasto.

Dodaj do ciasta skórkę z cytryny. Podziel je na 3- 4 części. Dzięki temu wygodnie rozwałkujesz je. Pamiętaj o tym, że grubość jednego kawałka ciasta nie może przekraczać 0,5 centymetra.

Ciasto, które powstanie pokrój na małe kwadraty. Wlej olej roślinny na patelnię.

Smaż po obydwu stronach do momentu aż ciastka będą mieć złoty kolor. Na koniec posyp je cukrem pudrem.

To prosty przepis, do przygotowania z niego ciastek możesz zachęcić również dzieci. To doskonały sposób na spędzenie wspólnego czasu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!