Przyniosłam je na imprezę i wszyscy prosili o przepis: Szybkie i lekkie ciasto czekoladowe od miksera.

Doskonałe, szybkie i piękne prezentujące się ciasto czekoladowe z czekoladową bitą śmietaną oraz czekoladową polewą. To nie lada gratka dla miłośników czekolady! Idealny dodatek do popołudniowej kawy. Nie oprą mu się ani Ci młodsi, ani Ci starsi wielbiciele deserów.

Potrzebujesz:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • wanilia do smaku
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Na krem

  • 2,5 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki wody
  • 750 ml śmietany 30 %

Na wierzch:

  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5  szklanki kakao
  • 0,5  szklanki mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • wanilia do smaku
  • Blacha: 25 × 40
  • mleko

Przygotowanie:

Do blendera wsyp cukier, wbij jajka i wszystkie płynne składniki ciasta (mleko, olej) oraz wanilię.

Wymieszaj razem do uzyskania jednolitej konsystencji. W misce wymieszaj sypkie składniki (przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia).

Płynne i suche składniki połącz, tworząc jednorodne ciasto. Wlej je do natłuszczonej i posypanej mąką formy.

Piecz około 25 minut w 170 stopniach.

Wypiek nakłuj wykałaczką i polej odrobiną mleka.

Ubij śmietanę za pomocą miksera.

Kakao wymieszaj z wodą i kolejno z bitą śmietaną.

Posmaruj nią ciasto.

Wszystkie składniki na polewę wymieszaj i zagotuj. Wylej na wierzch ciasta. Możesz użyć już gotowej polewy czekoladowej, bądź też rozpuszczonej czekolady z dodatkiem śmietany.

Podawaj schłodzone.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!