Czekoladowy Deser z Dwoma Warstwami – Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk

Przepis na Czekoladowy Deser z Dwoma Warstwami

Składniki:

Na bazę:

  • 4 jajka
  • 200 g mlecznej czekolady

Na krem czekoladowy:

  • 1 żółtko
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 25 g cukru
  • 185 g śmietanki kremówki
  • Kakao w proszku (niesłodzone)

Sposób Przygotowania:

Roztop 200 g mlecznej czekolady w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, mieszając, aż będzie gładka. Oddziel białka od żółtek 4 jajek. W dużej misce ubij białka na sztywno, a następnie delikatnie wymieszaj z roztopioną czekoladą. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj, aż masa będzie jednolita.

Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut. Pozostaw ciasto do ostygnięcia.

Roztop 100 g ciemnej czekolady w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, mieszając, aż będzie gładka. W małej misce ubij 1 żółtko z 25 g cukru, aż masa będzie jasna i puszysta. W osobnej misce ubij 185 g śmietanki kremówki na sztywno. Delikatnie wymieszaj ubijaną śmietankę z roztopioną czekoladą, a następnie dodaj masę żółtkową.

Na ostudzone ciasto nałóż krem czekoladowy i równomiernie rozprowadź. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 1 godzinę przed podaniem. Dla najlepszego smaku, przechowuj w lodówce przez 24 godziny. Przed podaniem posyp ciasto niesłodzonym kakao w proszku.

Twój pyszny czekoladowy deser z dwoma warstwami jest gotowy do podania! Smacznego! Jeśli podobał Ci się przepis, pamiętaj, aby zostawić komentarz. Będzie nam bardzo miło.

error: Treść zabezpieczona !!