Nasza odmiana Ptasiego Mleczka to prawdziwa petarda. Jest całkowicie pozbawiona sztucznego cukru, dlatego nadaje się idealnie dla cukrzyków oraz małych dzieci. Ponadto, do jego przygotowania potrzeba jedynie dwóch podstawowych składników. To jak, piszesz się? Jeśli tak, czym prędzej ruszaj do kuchni lub do sklepu!
Przygotuj sobie naczynie żaroodporne – wyłóż do niego mus jabłkowy, a potem dodaj bezpośrednio żelatynę. Całość odstaw na 4 minuty, by masa spęczniała.
Napełnij garnek wodą na ogniu i zagotuj. Następnie umieść naczynie żaroodporne nad garnkiem w tzw. kąpieli wodnej. W ten sposób podgrzej mus do momentu, aż żelatyna całkiem się rozpuści.
Przestudź masę przez 15 minut. Po tym czasie ubijaj ją przy pomocy miksera przez około 10 minut.
Tak przygotowaną mieszaninę przełóż np. do blaszki do pieczenia i wstaw do lodówki na godzinę.