Ten deser to doskonałe uzupełnienie uroczystego spotkania. Jego smakowity wygląd skusi każdego. Oto przepis

Ten deser to doskonałe uzupełnienie uroczystego spotkania. Jego smakowity wygląd skusi każdego.

Idealnie nada się również na słodką przekąskę w ciągu dnia. Pyszne, pięknie wyglądające ciasto, które koniecznie musisz wypróbować!

Składniki na bazę:

  • 4 jajka
  • mąka pszenna 140 g
  • mleko 125 ml
  • masło 120 g
  • woda 125 ml
  • cukier puder 10 g
  • sól 5 g
  • blacha o wymiarach 25 – 30 cm

Składniki na nadzienie:

  • 2 jajka
  • mąka pszenna 50 g
  • śmietanka 30% 200 ml
  • mleko 500 ml
  • masło 50 g
  • cukier puder 120 g
  • cukier waniliowy 10 g
  • karmel 20 g
  • rozpuszczona czekolada 20 g

W garnku umieść mleko i wodę, a następnie mąkę, masło, sól i cukier. Gotuj, ciągle mieszając, tak by powstało zbite ciasto, które oddziela się od ścianek garnka. Gdy będzie gotowe umieść je w misce i wbij do niego jajka.

Przygotuj blachę, połóż na niej papier do pieczenia i umieść na niej ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez około pół godziny.

W tym czasie przygotuj krem. W misce ubij trzepaczką mąkę, jajka, cukier oraz cukier waniliowy. Do garnka wlej mleko i dodaj do niego powstałą masę. Ciągle mieszając, gotuj, do momentu aż całość zgęstnieje.

Z tak przygotowanym kremem wymieszaj zmiękczone masło. Śmietankę ubij na gęstą pianę, a następnie stopniowo dodawaj ją do kremu i dokładnie ze sobą rozmieszaj. Gotowe ciasto polej kremem i całość wygładź łyżką.

Zrobione ciasto umieść w lodówce i pozostaw na 2 godziny. Na koniec użyj rozpuszczonej czekolady i karmelu do ozdobienia deseru. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!